Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

Bosschenaren zijn de grootste wijndrinkers, of ze zijn gewoon lui

ColumnDo 26 sep. Bosschenaren zijn de grootste wijndrinkers van het land. Terwijl het ene glas Merlot nog niet weg is geklokt, wordt de volgende vast ingeschonken. Zo bestelden we liefst 41.280 flessen wijn, 374 flessen per duizend inwoners.

Door Bart Gotink

Dat beweert althans een grote wijnverkoopsite. Zo'n bericht gaat natuurlijk makkelijk viral bij Bosschenaren, die zich graag als gezellige en bourgondische slurpers zien die van 'wijnen wijnen wijnen' houden. Bosschenaren, die zijn bourgondischer dan Maastrichtenaren (365 flessen) en genieten zeker meer dan die sufferds in Leeuwarden (134).

Literpak

Om eenieder maar even uit die droom te helpen: dat op één (of twee) sites veel Chardonnays besteld worden, zegt natuurlijk niets over de wijnconsumptie van de gemiddelde Bosschenaar. Misschien zijn hier wel weinig wijnzaken of supermarkten, of is in Leeuwarden een andere bezorgsite populair. Nee, het zegt meer over het goede werk van de marketingafdeling bij één verkoper, waardoor dit verhaal toch weer het internet over schiet. Sowieso staan in het onderzoek alleen de provinciehoofdsteden. Of ze in Tilburg niet veel meer wijn drinken, al dan niet uit een literpak, blijft dus een raadsel.

Sterker nog: het resultaat is treurig te noemen. Niet zozeer om gezondheidsredenen, die verantwoordelijkheid ligt bij de drinker zelf. Het is vooral jammer dat al die flessen wijn aan huis bezorgd worden. Want de meest plausibele reden lijkt mij de volgende: in plaats van wijn te kopen in een mooie speciaalzaak, bij de slijterij of gewoon in de supermarkt, gaat de Bosschenaar vaker het web op. En terwijl in het kielzog van al die andere speciaalzaken straks ook de wijnwinkel het loodje legt, kunnen ze in Leeuwarden nog wel jaren naar de winkel wandelen.

Ik weet wel wat ik gezelliger vind.

  1. Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalatenschap grootgrondbezitter Marggraff
    PREMIUM

    Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalaten­schap grootgrond­be­zit­ter Marggraff

    AMSTERDAM/DEN BOSCH - Er moet een onderzoek komen naar de (financiële) nalatenschap van de in 2003 overleden grootgrondbezitter Ewald Marggraff uit Vught. Daarbij gaat het om vergoedingen en plannen en onderhoud van panden en landgoederen. Dat wil uiteindelijk zowel het oude als het huidige bestuur van Marrobel bv, die het erfgoed van de excentrieke Marggraff beheert.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch