Volledig scherm
Verkeersregelaars bij de ovonde op het Julianaplein © Olaf Smit

Camera's op ovonde Julianaplein wijzen uit: nauwelijks vertraging of stilstaand verkeer

Vr 24 mei. Er is op een gewone doordeweekse dag nauwelijks sprake van stilstaand verkeer rondom de ovonde op het Julianaplein. Alleen in de ochtendspits staat het verkeer er wel eens korte tijd stil. 

Door Bart Gotink

Dat maakt de gemeente Den Bosch op uit camerabeelden op het nieuwe verkeersplein. Afgelopen maanden ontstond meermaals ophef over de ovonde na klachten van omwonenden. Sinds er geen bussen meer over de Onderwijsboulevard rijden, gaan er namelijk veel lijnbussen over de Koningsweg en de ovonde. Bewoners klagen sindsdien over onveilige situaties en verkeersopstoppingen.

Het is de reden dat het college van B en W besloot om een camera op te hangen. Er is 30 uur aan beelden ontvangen en bestudeerd door ambtenaren. Vooral de ochtend- en avondspits zijn daarbij beoordeeld, omdat er daarbuiten helemaal geen vertragingen zijn geconstateerd. 

Niet langer dan een paar minuten stilstand

De ochtendspits is drukker dan de avondspits. Vooral tussen 8:20 uur en 8:45 uur is het erg druk op het plein. Toch komt het nauwelijks voor dat het verkeer stilstaat, blijkt uit de beelden, wel dat het langzaam rijdt. ,,Stilstaand verkeer komt niet langer voor dan een paar minuten", is de conclusie. In de avondspits is er helemaal weinig oponthoud, enkel tussen 17:30 uur en 17:45 uur rijdt het verkeer langzamer. 

De gemeente stelt verder dat 'bij een stationsomgeving een druk verkeersbeeld mag worden verwacht, zeker tijdens spitsuren, zo lang dit niet leidt tot structurele doorstromingsproblemen'. De gemeente spreekt van een slechte doorstroming als de reistijd in de spits langer is dan twee maal de reistijd tijdens de rustige perioden. Dit wordt nergens gehaald. 

Volledig scherm
Bussen bij de ovonde op het Julianaplein © Olaf Smit

Nog vijf weekenden 

De gemeente erkende eerder wel dat er problemen zijn met de doorstroming rondom de ovonde als er zowel evenementenbussen rijden als NS-bussen ter vervanging van treinverkeer. In het weekend van 11 en 12 mei ging het mis, met veel klachten van omwonenden tot gevolg. De gemeente heeft hun beelden ook onderzocht en bekijkt nu nog wat exact de oorzaak van de problemen is. B & W denkt echter dat dit kan liggen aan een nieuwe vervoerder, die niet zo goed bekend is in de stad. 

Dit jaar volgen er nog vijf weekenden waarbij er in plaats van treinen een groot aantal bussen rijden. Ook kan dat voorkomen bij verstoringen. Onderzocht wordt nu of dit busvervoer zo snel mogelijk naar de Paleiskwartierzijde verplaatst kan worden. Lijnbussen blijven wel aan de voorzijde van het station vertrekken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch