Architect  Anna van der Wedden tekende voor het brugwachtershuisje van de Orthenbrug een Coffee to Go.
Volledig scherm
Architect Anna van der Wedden tekende voor het brugwachtershuisje van de Orthenbrug een Coffee to Go. © Annarchi

Coffee to go in een 'ieniemienie' brugwachtershuisje

Wo 5 apr. De plannen voor het Zuid-Willemspark moeten nog vorm krijgen, maar één in het oog springend plan ligt in elk geval klaar. Architect Anna van der Wedden ziet dagelijks als ze de deur uit stapt het kleine brugwachtershuisje van de Orthenbrug. ,,Daar kan ik wel iets leuks mee", dacht ze. 

Door Bart Gotink

,,Het is inderdaad ieniemienie'', beaamt ze ook. Maar de oproep om zelf mee te denken over de toekomst van Zuid-Willemsvaart (straks Zuid-Willemspark), nam ze met beide handen aan. Van der Wedden van architectenbureau Annarchi begon te tekenen aan een 'coffee to go' in het pandje. Het brugwachtershuisje werd vroeger gebruikt om de brug te bedienen, maar sinds er geen schepen meer door de vaart trekken, is het huisje zinloos. 

Tekst gaat verder onder het filmpje

In het pandje zou plek zijn voor 1 tafel, vier stoeltjes en een koffie-uitgifte. Buiten is vervolgens ook nog plek voor een klein terrasje aan het water.  In één hoek is nog plek voor een boekenwand, en dan is het pandje echt wel vol. Op het dak zette Van der Wedden nog wel wat groen neer. ,,Nu staat er zo een lelijke vieze airco op het dak."

Tekst gaat verder onder foto

Het huisje nu
Volledig scherm
Het huisje nu © Bart Gotink/BD

Maar net zo belangrijk voor de architect: de sfeer van de historie van de brugwachters moet er blijven. Altijd was het al een plek waar mensen stonden te wachten voor de open brug, waar mensen een praatje maakten. 'Een stukje historie behouden, maar dan met een nieuwe, eigentijdse functie en uitstraling', zo formuleert zij het op Droomstad Den Bosch, een site waar mensen voor het plan kunnen stemmen.

Tekst gaat verder onder foto

Idee voor een coffee to go in het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug
Volledig scherm
Idee voor een coffee to go in het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug © Annarchie

Stichting
Het huisje wordt momenteel beheerd door de Stichting Brugwachtershuisjes, die ook de brugwachtershuisjes verderop bij de Hinthamerbrug en de Anthonieburg in beheer heeft genomen. In de pandjes staan momenteel kunstinstallaties van regionale kunstenaars. Deze stichting zou ook de exploitatie van het koffiehuisje op zich kunnen nemen, zo oppert Van der Wedden.

Coffee to go in het brugwachterhuisje aan de Orthenbrug
Volledig scherm
Coffee to go in het brugwachterhuisje aan de Orthenbrug © Annarchie

Hoe haalbaar het plan voor een koffiebarretje is? Van der Wedden: ,,Er lopen in elk geval een hoop mensen dagelijks langs." Ze wijst erop dat de brug op een knooppunt ligt: de brug is de toegang voor de achterliggende wijken naar het centrum en een looproute richting de Citadel. Straks is het een centrale plek in het Zuid-willemspark. ,,Ik heb het idee nu kunnen pitchen op een avond over het Zuid-Willemspark. Het is nu afwachten tot er meer bekend wordt over de invulling."

Een coffee to go voor het brugwachtershuisje
Volledig scherm
Een coffee to go voor het brugwachtershuisje © Annarchie
Het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug
Volledig scherm
Het brugwachtershuisje bij de Orthenbrug © Bart Gotink/BD
  1. Bossche ‘coronazomer’ gevuld met optredens en terrassen: Zuiderpark en Pettelaarse Schans gekozen als basis
    PREMIUM
    UPDATE

    Bossche ‘coronazo­mer’ gevuld met optredens en terrassen: Zuiderpark en Pettelaar­se Schans gekozen als basis

    DEN BOSCH - Een terras in het Bossche Zuiderpark met ‘zang en dans’. Een kinderspeelhuis in de Brabanthallen. Het is een greep uit de activiteiten die de gemeente vanaf 1 juli heeft gepland om het beste te maken van de ‘coronazomer’. Allerlei (muziek)optredens zouden maximaal een ‘Bosch kwartiertje’ moeten duren. ,,Samen kunnen we de slag maken’’, zei burgemeester Jack Mikkers tijdens een persbijeenkomst.

Blogs