Volledig scherm
impressie Wilhelminaplein Pieckepoort © gemeente den bosch

Contouren van Pieckepoort zichtbaar in het gras: Wilhelminaplein gaat tijdelijk op de schop

Wo 5 jun. Het Wilhelminaplein krijgt een kleine herinrichting met veel bloemen en nieuwe tegels in de vorm van de Pieckepoort. De nieuwe inrichting is tijdelijk, tot er een definitief plan ligt.

Door Bart Gotink

Waar ooit een gracht rondom de Pieckepoort was, moeten deze zomer fleurige, wilde bloemen groeien. De gemeente Den Bosch is deze week begonnen met het inzaaien van kruid en zomerbloemen op het Wilhelminaplein. Midden door de zomerbloemen heen moet vervolgens een pad komen van gekleurde tegels. Dat pad markeert de weg - en ophaalbrug - die er ooit was van Vught naar het centrum van Den Bosch, via de Vughterstraat.

Volledig scherm
Nieuwe inrichting Wilheliminaplein © Gemeente Den Bosch

Paul van der Krabben, die namens de bewoners betrokken is bij de herinrichting van het plein, spreekt van een ‘overbruggingsfase’ voor het plein. De inrichting is namelijk tijdelijk, omdat nog naar een definitieve functie voor het plein wordt gezorgd. ,,We richten het nu tijdelijk in en maken het wat levendiger, maar we behouden wel wat er in de grond zit. Zo gaan we hier niks opbouwen en gaat er niets verloren.”

Volledig scherm
Het Wilhelminaplein, © Sandra Peerenboom

In 2016 werd er uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan naar de restanten van de Pieckepoort, die nog diep in de grond zitten. De poort werd eerstgenoemd in 1399 en weer afgebroken in 1890. Er zijn plannen geweest om de poort te herbouwen. Het terugbrengen het middeleeuwse bouwwerk gaat echter tussen de 2,7 en 4,6 miljoen euro kosten, zo bleek eerder uit onderzoek. Veel te veel, vonden veel politieke partijen, waarop een besluit over het plein voorlopig werd uitgesteld. Het Boschbeest dat lange tijd op het plein stond, moest echter wel al wijken. 

Om komende jaren niet tegen een vergeelde grasvlakte aan te kijken bij de zuidelijk entree van de stad, is nu dus gekozen voor een tijdelijke invulling met de gemeente, bewoners en ondernemers in het gebied. Gekeken wordt nog naar verdere plannen voor iets meer levendigheid. Maar zo lang de invulling niet definitief is, mag het allemaal niet teveel geld kosten, aldus Van der Krabben. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch