Volledig scherm
Peter Derks (links) en Roland van Balen organiseren binnenkort de Spijsveiling © Spijsbereiders

Culinaire hoogstandjes eerst onder de hamer: de hoogste bieder krijgt een gang in restaurant Den Bosch

Di 8 jan. Zit je lekker in een restaurant, sta je een minuut later met een buurman tegen elkaar op te bieden voor die lekkere schaal oesters of dat gerecht met hert uit de Oostvaardersplassen. Bij de Spijsveiling moeten gasten binnenkort zelf op een veiling hun menu bij elkaar sprokkelen.

Door Bart Gotink

Nee, Peter Derks stelt direct maar gerust: er gaat echt niemand met honger naar huis na de Spijsveiling. Iedereen krijgt gewoon vier mooie gangen te eten, aldus de man achter De Spijsbereiders. Samen met Roland van Balen baatte Derks eerder al het succesvolle pop-uprestaurant Anderhalf uit, met de herkenbare schuivende tafel. Nu deze tafel tijdelijk in Italië staat, hebben de twee mannen hun zinnen gezet op een nieuw idee. Ditmaal zal hun concept plaats gaan vinden in Gast, het tijdelijke restaurant in het altaar van de Mariakapel.

90 euro veilingtegoed

,,Gasten kunnen straks op onze food-veiling bieden op bijzondere producten of gerechten met een mooi verhaal", aldus Peter Derks. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een stuk hert uit de Oostvaardersplassen. Sommige gerechten zullen ‘duur’ zijn, want beperkt beschikbaar, maar wel gewild. Maar bang dat de gast failliet gaat of met honger naar huis, hoeft dus niet, zegt Derks. ,,De toegang tot het restaurant kost 90 euro. Daarvoor krijgt iedereen sowieso een voor- hoofd- tussen- en nagerecht en drinken. Bij binnenkomst krijgt iedereen  90 euro aan veilingtegoed, om mee te bieden op de veiling.” 

Volledig scherm
Peter Derks en Roland van Balen organiseren binnenkort de Spijsveiling © Spijsbereiders

En daarmee kan dus op een gerecht geboden worden, maar ook op een bijzondere wijn of wat extra truffelolie. Derks: ,,De kaart met veilingstukken is van te voren bekend, dus iedereen kan zien wat hij het liefst wil. Dan kan je ook zelf bepalen op welk gerecht je je hand wil overspelen. Dat bieden moet op een ludieke, luchtige manier gebeuren”.  

Nieuwe dimensie

Volledig scherm
Pop-uprestaurant Gast in de Mariakapel © copyright Marc Bolsius

Belangrijk voor de heren, die zelf in de keuken staan, blijft het culinaire niveau. Derks: ,,We hebben nu vier keer met Anderhalf gedraaid, dat was altijd snel uitverkocht. Daarmee hebben we de laatste editie zelfs met de Librije samengewerkt. Nu willen we weer voor een nieuwe dimensie in de horeca gaan.” 

In het altaar is straks plek voor 80 mensen, die aan lange tafels worden neergezet voor de Spijsveiling. Uiteraard ontbreken de bordjes en de veilingmeester niet. Derks: ,,In eerste instantie doen we drie avonden, 13, 14, en 15 februari. Dat zal ook wel een beetje experimenteren worden voor ons. We hebben alles goed uitgedacht, maar de eerste editie wordt een beta-versie. Als het een succes is, komen we zeker terug.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch