Volledig scherm
Het #metoo-embleem © Oeteldonk Online

De grap van het #metoo-embleem

Za 6 jan. Het is satire en met carnaval moet alles kunnen, zo luidt grofweg de helft van de reacties op het #metoo-embleem. Op dat onofficiële Oeteldonk-embleem staat een vlakke, slaande hand met daarboven de tekst 'Oeteldonker? #metoo'.

Met wat satire is weinig mis, maar de vraag die vooral blijft hangen: wat willen de makers - en de mensen die dit straks op hun jasje strijken - nou eigenlijk zeggen? Wat is nu de grap met de hashtag waarmee mensen aangeven met seksuele intimidatie of aanranding te maken hebben gehad. Is dat niks meer dan dat ze ook een Oeteldonker zijn (#metoo)? Of juist dat zij als Oeteldonker er voor durven uit te komen dat zij vaker met de vlakke hand op een willekeurige bilpartij slaan (#metoo)? 

Vorig jaar was dat in elk geval helder. In navolging van het wereldberoemde filmpje van Arjen Lubach ontstond het embleem America First, Oeteldonk Eleventh. Een regelrecht verkoophitje was geboren. Maar zo'n sterke inhaker lijkt hier te ontbreken. Een hashtag gebruiken, om de hashtag te gebruiken, zo lijkt het.

Intentie

Vermoedelijk komt #metoo nog wel een paar keer terug komend carnaval, als actuele inhaker in bijvoorbeeld de optochten. Moet kunnen, zo vindt ook 58 procent van de websitelezers in een poll over dit onderwerp. Een onderwerp gaat tijdens het zottenfeest niet snel te ver. Toch klinkt er wel verzuchting over dit embleem. #metoo ligt gevoelig, en vrouwen hebben toch al teveel last van 'smeerlappen' die 'denken dat je met carnaval mag doen en laten wat je wilt'. De Minister President van Oeteldonk strijdt juist tegen het beeld van carnaval als een zuip- en seksfeest. 

Juist een grap over #metoo moet er één zijn waarvan je de intentie direct snapt. Met deze sticker op je jasje, moet je niet verbaasd opkijken als er een vlakke hand op je zitvlak belandt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement