Volledig scherm
Kikkers voor de deur en aan de vlaggenstok bij Hoofs © Bart Gotink/BD

De kikkerboete van Hoofs kan op weinig bijval rekenen: 'Wat een kleuters!'

Vr 2 feb. Van honderden reacties op Facebook tot de landelijke radio: overal krijgt Astrid Hoofs reacties en steunbetuigingen na de 'kikkerboete'. Alleen vanuit het stadhuis blijft het voorlopig stil. 

Door Bart Gotink

Donderdag kreeg Astrid Hoofs een boete van 240 euro van stadstoezicht, omdat er in de bloembakken voor haar winkel vier kikkers zaten.  Bloembakken mogen, maar daar mogen geen kikkers in zitten, volgens de stadswachten. Ook aan de vlaggenstokken voor haar zaak in de Vughterstraat hingen illegaal twee kikkers, symbool van Oeteldonk. 

Direct daarop stroomden op Facebook 
honderden reacties binnen. 'Pffff, wat een starheid',  schrijft bijvoorbeeld Inge Vermeire. ,,De absurde boetes op absurde betuttelende en krankzinnige regels gaat alle verstand te boven", schrijft Roel Scholtmeijer. ,,Wat een kleuters!" Carry Diks roept de gemeente op 'niet zo te muggenziften' en Gitte van den Eertwegh stelt voor dat Hoofs volgende keer maar 'die kikkers uit bloemen gaat maken'.

En terwijl ook de radio vrijdagmorgen belde met Hoofs, blijft het vanuit het stadhuis nog stil. ,,De aandacht is best leuk, maar ik hoop vooral dat de gemeente hierdoor gaat inzien dat ze een stapje te ver zijn gegaan", stelt Hoofs. ,,Iedereen hier in de winkel vindt het ook belachelijk." 

De reageerders op Facebook weten dan ook wel betere prioriteiten te bedenken voor de stadswachten. ,,Doe maar iets aan die mensen die met scooters door de Kerkstraat scheuren," suggereren Willem en Jolanda. Henk van den Dungen ziet liever dat er bij de fietsenchaos voor de McDonald's wordt ingegrepen.

Eén grote zooi

Eigenlijk zit er in de honderden reacties vooralsnog één iemand die de kant van de stadswachten kiest. Op de site van het BD zegt Mike dat 'als elke winkel dit gaat doen, het één grote zooi wordt'. ,,Dan staat het gehandicaptenplatform weer op de stoep bij de gemeente. Of Veilig Verkeer Nederland. Of Bewoners Leefbaar Den Bosch. Ergens moet er dus een grens worden getrokken. En op een gegeven moment moet er gehandhaafd worden."

Hij staat vrijwel alleen. Op twitter roept EJ Bokkenrijder in elk geval op tot een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement