Volledig scherm
Elly van Schalwijk van Vanelly © copyright Marc Bolsius

De stad van... Elly van Schalwijk

Ma 5 feb. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Deze week Elly van Schalkwijk. Ze is eigenaresse van kleermakerij Vanelly in de Postelstraat.

Door Emma Peters 

Elly van Schalkwijk (61) runt sinds 1998 kleermakerij Vanelly. ,,Het begon allemaal in een woonhuis in Drunen. In 2003 kwam ik naar Den Bosch. In 2005 begon ik daar mijn atelier in de Postelstraat. Vanaf mijn veertiende maakte ik al kleding. Eerst voor mezelf, maar al snel voor familie en vrienden. Ik deed een aantal creatieve opleidingen en droomde altijd van een eigen zaak. Toen mijn jongste 10 was, nam ik de stap en begon mijn winkeltje. Het bijzondere is dat ik met de ideeën van de mensen tot iets kom wat bij die persoon past. Zo was er laatst een jonge moeder met een doopjurk. Zij was erin gedoopt, maar haar baby was nu veel groter dan zij toen. Toen-ie af was, was ze heel blij. En dan ben ik dat ook."

Zo vlak voor carnaval is het druk bij Vanelly. ,,En gezellig! Iedereen heeft er zin in. Een motiverende sfeer om in te werken." Vanelly is misschien wel de kleinste kleermakerij van de stad. ,,Het komt weleens voor dat niet iedereen erin past. Dan moeten ze even buiten wachten."

Mooiste herinnering

,,De opening van Vanelly in Den Bosch was voor mij spannend. Ik ging naar de grote stad en kreeg een warm welkom. Vanaf het begin werk ik met veel modezaken samen. Nu bijvoorbeeld met OAK en Casualz. Als een klant iets wil veranderen aan een kledingstuk, komen ze naar mij toe."

Wat ik mis

,,Groen! Er staan bijna geen bloemen en planten in het centrum. In mijn straat, de Postelstraat, staat één boom. Dat kan anders!"

Als ik voor één dag burgemeester was ...

,,Zou ik meer doen met het jaarlijkse Oeteldonkthema. Nu is het bijvoorbeeld Oeteldonk, van keinds af aon. Zo zouden ouderen jongeren kunnen vertellen over hoe het bij hen vroeger ging."

Stom

,,Wat ik echt niet begrijp is dat gapende gat op de hoek Markt-Hinthamerstraat. Waarom duurt het zó lang voordat er weer iets staat?"

Trots

,,Op de veiligheid in Den Bosch. Ik kan elk moment van de dag zonder angst door het centrum lopen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement