Volledig scherm
Maurice Kuiper © copyright Olaf Smit

De stad van... Maurice Kuiper

Vr 3 nov. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Deze week Maurice Kuiper (61) over zijn Den Bosch. Hij is dj bij Maurice Draait.

Door Emma Peters

In zijn studententijd draaide Maurice Kuiper (61) af en toe als dj. Pas in de jaren negentig maakte hij er echt werk van. ,,Met een groep vrienden stonden we tijdens carnaval in theater BIS. We waren toen zo'n veertig jaar en kwamen op het idee om een feest te organiseren voor leeftijdsgenoten." Een tijdje later stond daar het eerste feestje: Maurice Draait in theater BIS. ,,Een feest waar niet alleen muziek was, maar ook videobeelden en variërende acts. De ene keer stond er een harmonie, het volgende feest een buikdanseres. Het feest werd een succes. Jong en oud kwamen een paar keer per jaar samen."

Later verhuisden ze naar poppodium Willem Twee en daarna naar de Azijnfabriek. ,,Maar na 25 jaar Maurice Draait is het genoeg. We hadden graag het stokje overgedragen, maar er waren helaas geen geïnteresseerden. Zo'n feest geven kost toch wel heel veel tijd. Het laatste feest is op 25 november, maar we blijven nog wel een feest houden met carnavalszaterdag." Kuiper geeft naast zijn dj-bestaan al zo'n zeventien jaar les op Avans Hogeschool. Daar begeleidt hij jongeren.

Mooiste herinnering

,,Mijn studietijd op de Sociale Academie aan de Papenhulst. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen en ben ik nu veertig jaar mee. Het was een kleine academie met intensief contact. In de jaren '70 draaide ik op dinsdag op onze sociëteit in de Verwersstraat. Dat heette 'De Bonte Dinsdagavond'. De volgende dag waren alle schoolbanken leeg."

Mooi Bosch

,,Bosch is een prachtig dialect. Toen ik aan het draaien was zei iemand een keer tegen me: 'Waarom draaide gullie mun plaotje nou nie?'"

Als ik voor één dag burgemeester was...

,,Zou ik de schroef van Archimedes weer terug zetten aan de Pettelaarseweg. Vond dat 'ie daar prachtig stond. Met dat water had de schroef een mooie functie. Nu staat de schroef een beetje verloren bij de tennisbanen van de Pettelaar."

Trots

,,Op de historische uitstraling van Den Bosch. Gelukkig hebben we die behouden. In de jaren '70 ging het bijna mis. De gemeente had plannen om oude gebouwen plat te gooien. Ook was de Dieze een tijdje dicht, maar mooi dat 'ie weer open is."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement