Volledig scherm
Nik van Hoogstraten © copyright Marc Bolsius

De stad van... Nik van Hoogstraten

Ma 8 jan. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Deze week Nik van Hoogstraten (28). Hij is oprichter van stichting Raket.

Door Emma Peters

Twee jaar geleden schreef Nik van Hoogstraten (28) een brief naar onder andere Mark Rutte, Jetta Klijnsma en alle kranten. Van Hoogstraten heeft een niet aangeboren hersenletsel en komt moeilijk aan een baan. Hoofdvraag van zijn brief: ,,Ik wil graag werken. Maar waarom word ik nergens aangenomen?" Zijn brief werd door de media opgepikt en hij ging in gesprek met Klijnsma.

Na alle media-aandacht richtte Van Hoogstraten stichting Raket op. ,,Met 25 vrijwilligers uit Den Bosch en omstreken vragen we aandacht voor werken met mensen met een beperking. We geven voorlichting aan bedrijven en scholen en bieden op onze site een podium aan jongeren met een beperking waarbij ze hun sterke kanten laten zien."

Ook geeft hij als zzp'er lezingen. Maar een echte baan zit er voor hem nog niet in. ,,Ik heb een goed cv en doe veel ervaring op als verbinder, spreker en coach. Toch willen ze mij nergens hebben, omdat ik geen diploma heb. Maar ik blijf doorzetten."

Mooiste herinnering

,,Toen ik op mijn 21ste op mezelf ging wonen aan de Boschveldweg. Ik voelde me zelfstandig en vrij. Na mijn eerste nacht op kamers, werd ik wakker van een fanfare en dacht ik: Nu gaat het Bossche leven beginnen. Kort daarna kwam ik uit de kast en maakte ik veel nieuwe vrienden."

Stom

,,Het lichtgevende reclamebord van het Van der Valkhotel in Vught, wat ontzettend lelijk is als je 's avonds over het Bossche Broek kijkt."

Als ik voor één dag burgemeester was...

,,Zou ik ervoor zorgen dat Den Bosch voorloper wordt op het gebied van arbeidsparticipatie. De stad wordt dan een plek waar iedereen zichzelf kan zijn in een uitdagende baan."

Mooi Bosch

,,Ik moet altijd lachen om het Bosch, vooral in Oeteldonkse nummers waarin over munne mens wordt gezongen, als in mijn partner."

Trots

,,Op voorzitter van stichting Raket Leonie van Dongen. Doordat er bij haar op late leeftijd pas ADHD is ontdekt heeft ze een moeilijke jeugd gehad en kreeg ze later een burn-out. Leonie ontwikkelde zich enorm en is zo'n persoon waar iedereen zich bij op z'n gemak voelt."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement