Volledig scherm
De laatste telefooncellen zijn weggehaald op het Stationsplein © Bart Gotink/BD

Den Bosch niet langer hoofdstad van telefooncellenland

Do 7 ma. Waren het geen mooie museumstukken geweest, aangesloten en wel op het telefoonnet? Ach, wat heb je aan mijmeren achteraf. De drie klassieke telefooncellen op het stationsplein in Den Bosch, zo ongeveer de laatste in het land, zijn verdwenen.

Door Bart Gotink

Het bleek een klein jaartje geleden al geen pretje om je hoofd in zo'n cel te steken. Een kapotte deur, kapotte hoorn een compleet verroeste onderplaat en wat urinewalmen maakt het in elk geval geen lekkere hangplek. De hoorn die wel heel was van de lijn halen, maakte nog geen verbinden. Nee, de telefooncellen waren zo dood als een pier. Maar Den Bosch mocht zich dus wel het centrum van telefooncellenland noemen, met liefst drie klassieke cellen. Hoe lang die cellen daar al niks stonden te doen? Niemand die het eigenlijk wist, in april vorig jaar. Staan ze op grond van de NS of op grond van de gemeente? En wie baat die dingen nou uit? Het bleef allemaal vaag. 

Volledig scherm
Telefooncellen op het Stationsplein © Bart Gotink/BD

En nu, plots, vlak voor carnaval, blijken die cellen opeens weg. Foetsie. Hoe het nu dan zit? Bij de NS weten ze nog altijd zeker dat de grond van de gemeente is. En de gemeente? Die weet inmiddels zeker dat de  telefooncellen van RBL telecom uit Voerendaal zijn, een telecombedrijf dat een nogal moeizame bereikbaarheid heeft.

Want ook nu blijkt RBL Telecom al een week lang niet te reageren op mails. ,,We bellen u terug", zegt de telefoniste tot drie keer aan toe. Het zal nooit gebeuren. Waarom de stukken op het Stationsplein, die bijna in het museale tijdperk waren gekomen, nu toch plots weg zijn? Wie er voor de cellen heeft betaald? Waar ze nu zijn? Misschien zullen we het nooit weten. 

Maar één ding staat sinds kort wel vast: Den Bosch mag zich officieel niet meer de telefooncellenstad van het land noemen. Ergens toch jammer.

Volledig scherm
Telefooncellen op het Stationsplein in Den Bosch © Bart Gotink/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch