Volledig scherm
Nieuwe voetgangersbruggetjes in de stad © IPV Delft

Dertien nieuwe bruggetjes moeten honderd jaar mee kunnen in gemeente Den Bosch

Vr 10 aug. Oude voetgangers- en fietsersbruggetjes - voornamelijk van hout - worden momenteel in de hele gemeente vervangen. De nieuwe, lichte en composieten parkbruggen moeten zeker honderd jaar mee kunnen. 

Volledig scherm
Een van de nieuwe bruggetjes in het van Zwietenpark op de Maaspoort. © copyright Marc Bolsius

Door Bart Gotink

In totaal komen er in zeker dertien nieuwe exemplaren van de bruggetjes. Momenteel liggen er zeven van de voetgangers- en fietsersbruggetjes, verspreid over de gemeente Den Bosch. De voorheen houten bruggetjes waren toe aan vervanging en zijn daarom nu van composiet. Die zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur, aldus de architect. 

43.000 tot 112.000 euro

Volledig scherm
Nieuwe voetgangersbruggetjes in de stad © IPV Delft

Volgens het architectenbureau gaan de nieuwe parkbruggetjes 'minstens honderd jaar' mee. ,,Ter vergelijking: houten bruggen gaan zo’n vijfentwintig tot dertig jaar mee en hebben meer onderhoud nodig, in de vorm van een nieuwe verflaag en het verwijderen en herstellen van beschadigd en verrot hout", zo stelt Johan Büdgen van architectenkantoor IPV Delft.

De bruggetjes liggen nu al bij de Noorderplas in het Van Zwietenpark (2 stuks), in de Overlaet in Rosmalen (2 stuks), aan de Christina Eengelsingel, de Veedijk en de Boschmeersingel. ,,En er worden nog op verschillende plaatsen dergelijk fiets- voetgangersbruggen geplaatst de komende jaren", zo laat een gemeentewoordvoerder weten. ,,Verspreid over Den Bosch, afhankelijk van de technische staat van de bestaande bruggen, gebeurt dat binnen nu en twee jaar." De kosten van de brug verschillen afhankelijk van de afmeting en overspanning. ,,De kleinste brug kost ongeveer 43.000 euro, de grootste 112.000 euro."

Past in vrijwel iedere omgeving

Omdat de bruggetjes zo lang mee moeten gaan, is gekozen voor 'een tijdloze vormgeving', aldus IPV Delft. Büdgen: ,,De wens vanuit de gemeente was simpel: een eenvoudig en onderhoudsarme brug met landelijke uitstraling en een transparant hekwerk. Dit ontwerp dat past in vrijwel iedere omgeving, een sierlijke, slanke brug met een herkenbare eigen identiteit. "

Doordat het hekwerk doorloopt over de brugrand ziet elke brug er hetzelfde uit, ondanks de verschillen in hoogte en overspanning, zo geeft de architect aan. De bruggen zijn van composiet en dat maakt ze licht, waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn. Ook kunnen vogels zich niet in de brugconstructie nestelen, maar als dat gebeurt, is de brug wel zeer eenvoudig te reinigen.