Volledig scherm
Het Burgemeester Loeffplein © Bart Gotink/BD

Doe iets aan de langzame, pijnlijke dood van het Loeffplein!

Wo 27 jun. Het Burgemeester Loeffplein lijkt inmiddels een langzame, pijnlijke dood te sterven. Maar een ingreep blijf nog wel even uit. Hoog tijd om nú iets creatiefs te doen.

Door Bart Gotink

En weer valt er een gat op het Burgemeester Loeffplein. Het laatste slachtoffer is Men at Work. Niet alleen had deze keten een filiaal in de straat tussen Loeffplein en Markt, ook het plein zelf had nog een outletzaak. Op een doorstart wordt gebroed, maar dat de tijdelijke outlet daarbij weer open gaat, lijkt mij heel sterk.

Ja, dat Loeffplein. Eerder was de kantoorkolos daar al trotse winnaar van het verkiezinkje tot lelijkste gebouw van de stad. In die plint viel ook het vorige slachtoffer: het faillissement van Kijkshop sloeg een krater in zo ongeveer het grootste winkelpand aan het plein. Daarnaast zit de ANWB-winkel. Ook daar werd vorig jaar nog fors bezuinigd, maar dat ging vooralsnog niet met winkelsluitingen gepaard. En nu dus die outlet van Men at Work. Een outlet is misschien ook niet echt reclame, het is in elk geval beter dan leegstand.

Volledig scherm
Burgemeester Loeffplein © Bart Gotink/BD

Leeg, leeg, leeg

Dat proberen ze aan de andere kant van het plein ook met hangen en wurgen te voorkomen. Aan de Arenakant van het plein zit nog een zaak van Jack & Jones en van Tommy Hilfiger. Op de eerste verdieping hebben we uiteraard een grote Intersport. De rest van de zaken staat vooral leeg, leeg en leeg. Veel van die leegstand wordt nog wat verbloemd met galerieën en kunstwerkplaatsen van VOLOP. Hier en daar heeft een dumpzaak wat vierkante meters gehuurd. Altijd beter dan leegstand, maar bruisend is het ook niet echt. 

Nee, het Loeffplein wordt zo langzamerhand het treurigste plein van de stad. Dat zag de vastgoedbeheerder een paar jaar geleden ook al. Maar voor nieuwe plannen moest toch gewacht worden op de nieuwbouwplannen op het GZG-terrrein. Puntje bij paaltje: hoe goed het inmiddels weer gaat met de winkelstraten in het land, het Loeffplein wordt met het uur treuriger.

Volledig scherm
Outlet van Men At Work op het Burgemeester Loeffplein © Bart Gotink/BD

Geen podium, geen horeca, geen groen

Maar moet het zo ingewikkeld? Peter ter Hark opperde eerder in deze krant al een groot terras op het plein. Meer groen, wat foodtrucks. En vooral: weg met al die fietsen. Er ligt een stalling om de hoek. Verder gebeurt nooit iets op het plein, vermoedelijk door een gebrek aan horeca. Het is er stil met Jazz in Duketown, carnaval of welk evenement dan ook. Geen podium, geen muziek. Nooit. 

Zonder horeca moet iemand anders de kar trekken. Gemeente, laatste ondernemers, vastgoedeigenaren en/of bewoners. Doe iets! Voor het echt heel zielig wordt.

Zelf ideeën voor het plein? Mail naar ba.gotink@bd.nl of reageer op Facebook. Na een korte vakantie kom ik er bij jullie op terug.

Volledig scherm
Een galerie van VOLOP op het Loeffplein © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
De Kijkshop aan het Burgemeester Loeffplein zit op slot © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Twee bestaande winkels, Jack & Jones en Tommy Tommy Hilfiger, op het Loeffplein © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Twee tijdelijke winkels op het Loeffplein © Bart Gotink/BD