Volledig scherm
KFC is open in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Drive-through KFC mag blijven, zo oordeelt rechter

Do 3 jan. De drive-through van KFC hoeft voorlopig niet weg. De rechter vindt dat de naastgelegen beddenzaak Swiss Sense niet aannemelijk heeft gemaakt dat de zaak omzet misloopt sinds de komst van het kiprestaurant. 

Swiss Sense had de verhuurder van het pand aan de Bossche Woonboulevard voor de kantonrechter gedaagd. De beddenspecialist eiste daar dat de woonboulevard van de drive-through per direct weer parkeerplaatsen maakte. De afval, drukte en chaos die de opening van de drive-through van KFC met zich meebrengt, kost hen namelijk omzet, zo betoogde Swiss Sense. Het zou gaan om tien tot twintig procent.

Chaos bij opening  is ‘aannemelijk’

Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, rommel van de nieuw geopende KFC op Soetelieve © copyright Marc Bolsius

De rechter ziet echter niet in waarom dit het geval zou zijn. De beddenzaak heeft onvoldoende onderbouwd dat er minder bezoekers in de beddenzaak zullen komen, omdat de winkel minder bereikbaar, toegankelijk en zichtbaar zou zijn door de drive-through, zo zegt de rechter. ,,Het is vooralsnog de vraag of verwachte omzetdalingen zullen uitkomen", zo stelt de kantonrechter. De rechter ziet wel dat de grote toeloop van klanten van het fastfoodrestaurant net na de opening tot verkeersopstoppingen en tot veel afval op straat heeft geleid, maar noemt het ook ‘aannemelijk’ dat dit de eerste weken na opening gebeurd. Daarna zal het aantal bezoekers en daarmee de overlast flink dalen, zo is de verwachting.

De rechter ziet verder ook niet in waarom er nu plots ingegrepen moet worden, terwijl we al in september met de aanleg van de drive-through is gestart. De rechter stelt dat partijen gewoon het hoger beroep moeten afwachten, dat momenteel nog loopt tussen Swiss Sense en de gemeente Den Bosch. In dat hoger beroep voor de bestuursrechter gaat het erom of de kipzaak wel een vergunning had moeten krijgen om zich in een pand te vestigen waar eigenlijk een retailbestemming op zit. Ook in die zaak eist Swiss Sense dus dat de KFC verdwijnt van deze locatie. Tot nu toe kreeg de beddenzaak ook daar echter ongelijk, net als bij de gemeentelijke bezwarencommissie.

Woonboulevard minder kwetsbaar

Volledig scherm
KFC is open in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Bij Swiss Sense zeggen ze juist in 2015 met een huurverhoging te zijn geconfronteerd, onder meer vanwege de komst van de Media Markt die voor meer publiek zorgt. Swiss Sense vindt het daarom niet kunnen nu met een KFC geconfronteerd te worden. Dat tast hun huurgenot aan.

De gemeente en de verhuurder hebben altijd betoogd dat de komst van de fastfoodzaak aan de Tinnegietersstraat een aanwinst is voor de boulevard. Het aanbod en de diversiteit aan horeca op de Bossche woonboulevard blijft al jaren achter, vergeleken met woonboulevards in de regio, stelt de gemeente bijvoorbeeld. Een fastfoodzaak moet ervoor zorgen dat gasten langer blijven op de Bossche boulevard, waarmee deze minder kwetsbaar wordt. ,,Het is voor ons echt een raadsel waarom dit nadelig is voor Swiss Sense”, sprak de advocaat  van de woonboulevard op de zitting nog. ,,Zo’n toeloop aan mensen, die allemaal Swiss Sense zien, dat zou de winkel juist moeten toejuichen.” De woonboulevard wees erop dat aanleg van de drive-through 94.000 euro heeft gekost, en verwijdering daarom overdreven zou zijn zolang er nog andere rechtszaken lopen. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch