Volledig scherm
Foodtruckfestival Foodstock © Foodstock

Een Foodtruckfestivalletje minder kan geen kwaad

ColumnDo 25 jul. In 2018 waren er acht evenementen in Den Bosch die zich puur richten op eten. De nieuwkomers onder die feesten zijn afgelopen jaren vooral foodtruckfestivals. Daarvan waren vier in dat jaar. Van Vlam in de Pijp op de Tramkade tot Trek in het Paleiskwartier. De markt is verzadigd, sprak de horeca-expert daarop in deze krant.

Door Bart Gotink

Een jaar later lijkt het eerste slachtoffer te vallen. Een paar dagen voordat Foodstock naar de Pettelaarse Schans zou komen, zette de organisatie er een dikke streep door. Overal liep de omzet hard terug, stelden zij. Want exact hetzelfde concept werd in meer steden een park ingeschoven. Dat de editie Den Bosch nu het slachtoffer wordt, is niet zo gek. Soms had je het idee dat er meer trucks dan bezoekers waren op de grasvlakte, de optimistische bezoekersaantallen van de organisatie ten spijt.

Te makkelijk en te vaak gekopieerd

Bezoekers weten dan ook wel waar het vertrek door komt, blijkt uit de vele reacties. Te duur, maar vooral alles behalve origineel. ,,Foodtruckfestivals zijn zo ontzettend overgewaardeerd en passé. Op de Tramkade was laatst ook geen hond. Uitgekauwd concept”, luidt één van de vele reacties. ,,De sfeer kan uiteindelijk nog veel doen, maar ze maken zichzelf kapot”, zegt de ander. ,,Het concept is wegens succes te makkelijk en te vaak gekopieerd.”

Volgend jaar wil Foodstock terugkeren op de Pettelaarse Schans. Eerst gaan ze echter onderzoeken hoe ze zich kunnen onderscheiden in die overvolle markt. Nog iets wat overvol is: de evenementenkalender van Den Bosch. Er zijn meer organisatoren die iets willen organiseren, maar de ruimte in de stad is nou eenmaal beperkt. Er kan best een foodtruckfestival geschrapt worden. Dat geeft mooi de tijd om op zoek te gaan naar een feest dat echt onderscheidend is.

 1. Bosschenaar mijdt rechtszitting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  Bossche­naar mijdt rechtszit­ting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  De man meldde zich op 13 mei ’s middags bij de politie om te zeggen dat hij zijn echtgenote had doodgestoken in hun woning aan de Marco Polostraat. In het huis troffen agenten het slachtoffer aan. Dat gebeurde nadat zij een ruit hadden ingetikt om binnen te komen. Op dat moment was er verder niemand anders meer aanwezig in de woning. ,,Het waren allemaal hele rustige en lieve mensen”, zei een buurvrouw na de steekpartij in het Brabants Dagblad.
 2. Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’
  PREMIUM

  Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’

  VUGHT - Het begon met kleinschalige streekmarkten en enkele honderden belangstellenden. Afgelopen weekend genoten zo’n twee en een half duizend bezoekers van het Hoge Bomen Festival op Fort Isabella in Vught. Het voormalige kazerneterrein ontpopt zich niet alleen als een bijzondere plek om te wonen en te werken maar brengt ook steeds meer vertier. Mét respect voor de kwetsbare natuur, volgens de Isabella Groep. De Vughtse natuurvereniging NMV is ‘waakzaam’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch