Volledig scherm
Dick en Bas van Creij met het speelkleed © Jouw Speelkleed

Een speelkleed van Den Bosch: kind kan nu ook scheuren langs de Gouden Draak en Sint-Jan

Do 21 nov. Wat doe je als je alle speelkleden die je tegenkomt eigenlijk maar oudbollig vindt? Dan maak je er toch gewoon zelf eentje met de Markt, Gouden Draak en de Sint-Jan erop, dachten neven Dick en Bas van Creij. Nu ligt hun speelkleed in de winkel.

Door Bart Gotink

Toen Bas van Creij oom werd, ging hij op zoek naar een geboortecadeautje. Een speelkleed, waar hij vroeger ook veel mee speelde, dat leek hem wel wat. Maar bij het zoeken naar een geschikt exemplaar, bleken die kleden nauwelijks veranderd sinds hijzelf klein was, voor het gevoel althans. En toen werd het zaadje geplant: kunnen we dat niet moderniseren? 

Met neef Dick van Creij en een grafisch ontwerper als nichtjes, ging de familie aan de slag, waarbij ze het kleed gelijk maar een lokaal tintje gaven. En zo kan ieder kind straks scheuren langs de Sint-Jan, Gouden Draak en de Markt, maar ook langs de Tramkade, het stadion en het ziekenhuis. 

Hoe ze tot de gebouwen komen? Dick: ,,Er zijn best wat iconische gebouwen in de stad, maar ze moeten wel herkenbaar blijven als er veel details wegvallen. Het moet tenslotte wel gewoon een speelkleed zijn, daar willen we geen concessies aan doen. Dus zijn er ook parkeerplaatsen en is er een tankstation. Zo blijft het leuk en leerzaam.”

De kleden zijn nog nergens te zien, maar wel al te bestellen voor 49.95 euro. ,,Ze zijn momenteel in productie, maar ze komen voor Sinterklaas bij mensen thuis", vertelt Dick van Creij. ,,Ze liggen daarom ook nog niet in de winkel, maar we hopen dat ze later ook in een aantal lokalen speelgoedwinkels komen te liggen.”

Met Den Bosch hebben de twee ook direct een speelkleed gemaakt van Rotterdam en Amsterdam van 1,80 meter bij 1,30 meter, allemaal met tien tot vijftien iconen van de stad. En het duo uit Rosmalen heeft al een shortlist van steden die ze hierna op een kleed willen vereeuwigen. Dick: ,,Maar dat is iets wat we op termijn willen gaan doen. Eerst gaan we even kijken hoe dit loopt.” 

Volledig scherm
Dick en Bas van Creij met het speelkleed © Bart Gotink/BD
  1. Supportersbus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie

    DEN BOSCH/BREDA - ‘Een kansloze actie van de politie’ noemt de supportersclub van FC Den Bosch de fouillering van tientallen supporters vrijdagavond in het cellencomplex in Breda. Na een tip had de politie sterke vermoedens dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken’ tijdens de wedstrijd. Een volle supportersbus op weg naar NAC Breda werd naar het politiebureau geleid, maar daar bleek dat niemand iets op zak had.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch