Volledig scherm
Roet Korte Put, carnaval in de Korte Putstraat op de donderdag voor carnaval. © Olaf Smit

Geen bierluiken of geluid buiten meer: donderdag wordt geen officiële carnavalsdag in Oeteldonk

Do 4 jul. Carnavalsdonderdag mag dan steeds populairder worden, Oeteldonk wordt niet nóg verder opgerekt. De gemeente wil donderdag geen officiële carnavalsdag maken, en dus zullen zaken als bierluiken, open deuren en muziek buiten niet langer worden toegestaan.

Door Bart Gotink

Uitbreiding van het aantal carnavalsdagen was een wens van de horeca. Daarop heeft de gemeente deze wens besproken met de Oeteldonksche Club, horeca, hulpdiensten en de winkeliers. Uitkomst is dat evenementen op donderdag niet worden toegestaan, op twee grote evenementen die al plaatsvinden op de donderdag na: Roet Korte Put en de Worstenbrôôdwee. Deze evenementen mogen echter niet meer groeien. ,,Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers en/of een eindtijd voor deze evenementen”, zo schrijft burgemeester Jack Mikkers in een brief aan de gemeenteraad. Roet Korte Put is overigens al jaarlijks uitverkocht. 

Feest verliest aan ‘karakter, tradities en uniciteit’

Volledig scherm
Burgemeester Jack Mikkers in rolstoel op het Grandgala du Kwek. © Marc Bolsius

Gevolg van het besluit is vooral dat bepaalde zaken die tijdens carnaval gedoogd worden, niet gedoogd worden op de donderdag. Op donderdag is het bijvoorbeeld niet toegestaan via bierluiken drank te schenken, buiten geluid te produceren, omgebouwde restaurants te openen of staand buiten op het terras bier te drinken. Mikkers stelt dat nu ‘besloten is dat de donderdag geen carnavalsdag is, het gedogen van deze activiteiten ook niet meer past’. Ook treft de gemeente minder voorzieningen op donderdag, zoals toiletten, crowdcontrol en EHBO. Binnen in de kroegen blijft een carnavalssfeer wel gewoon mogelijk. 

De Oeteldonksche Club is altijd tegen uitbreiding van carnaval geweest. De club vreest vooral dat het feest verliest aan ‘karakter, tradities en uniciteit’ bij een verdere verlenging. De Oeteldonksche Club wil zich juist richten op de kwaliteit van het feest. Ook de hulpdiensten staan niet te springen om een verlenging. Voor de politie is de donderdag nu nog ‘beheersbaar’. ,,Een extra carnavalsdag leidt tot minder beschikbaarheid van wijkagenten omdat die specifiek voor die donderdag ingezet moeten worden”, schrijft Mikkers. ,,Het leidt ook tot minder tijd voor opsporingsonderzoek.”

‘Grens is bereikt’

Bewoners en ondernemers accepteren in de meeste gevallen de overlast, schrijft Mikkers. Maar ‘de grens is wel bereikt van wat de binnenstad als woonwijk aankan', zegt hij ook. Ondernemers doen hun winkels nu al vaak enkele dagen dicht en kunnen door de moeilijke bevoorrading op de overige dagen al slechter functioneren. De winkeliersvereniging stelt dat ze niet tegen meer carnavalsdagen zijn, maar zien liever niet dat de opbouw in de binnenstad eerder start. Een dag extra carnaval kost de gemeente daarnaast geld, Mikkers schat zo'n 20.000 euro.

Volledig scherm
De grote optocht door het centrum. © Marc Bolsius
  1. Bossche M-side distantieert zich van racistische uitlatingen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    Bossche M-side distanti­eert zich van racisti­sche uitlatin­gen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    De M-side, de fanatieke FC Den Bosch-supporters, heeft zich in een statement op Facebook uitgesproken tegen racisme. Enkele supporters lieten zich afgelopen zondag vanaf de tribune racistisch uit richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. ‘Voor ons als FC Den Bosch-supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle, want dit kan en mag nooit meer gebeuren.’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch