Volledig scherm
Een willekeurig bankje op de ovonde in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Geen ‘meerijbenkske’ in Den Bosch, tenzij samenleving er om vraagt

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch gaat zelf geen initiatief nemen om te komen tot een ‘meerijbenkske’. ,,Ervaring leert dat alleen als er draagvlak en eigenaarschap is vanuit het dorp, dit soort initiatieven werken", antwoorden B en W op vragen vragen van Gewoon Ge-dreven.

De politieke partij kwam op een vakantieadres in Duitsland een mitfahrerbank door. Dat is een openbaar bankje in een aantal Duitse steden waar mensen op kunnen gaan zitten als ze een ritje nodig hebben, bijvoorbeeld naar de stad. Voorbijgangers kunnen deze mensen vervolgens meenemen als ze dat willen. Het moet een oplossing zijn voor eenzame of minder mobiele mensen in dorpen waar steeds minder openbaar vervoer is.

De gemeente wil best een faciliterende rol spelen in zo'n bankje, zo geven B en W nu aan, maar het voorstel moet vanuit de samenleving komen. ,,Dan is er al nagedacht over de plek en doelgroep en dan is al aangetoond dat dit aansluit op de vervoersbehoefte van mensen.” De liftplek moet verder vooral aanvullend zijn op al bestaand vervoer. ,,Er dient duidelijk te zijn wat het begin- en eindpunt is en hoe mensen weten wat die liftplek is. Wij weten nu niet of een bank de juiste vorm is, of dat dit op andere wijze vormgegeven kan worden.”

  1. Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalatenschap grootgrondbezitter Marggraff
    PREMIUM

    Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalaten­schap grootgrond­be­zit­ter Marggraff

    AMSTERDAM/DEN BOSCH - Er moet een onderzoek komen naar de (financiële) nalatenschap van de in 2003 overleden grootgrondbezitter Ewald Marggraff uit Vught. Daarbij gaat het om vergoedingen en plannen en onderhoud van panden en landgoederen. Dat wil uiteindelijk zowel het oude als het huidige bestuur van Marrobel bv, die het erfgoed van de excentrieke Marggraff beheert.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch