Volledig scherm
© ANP

'Geen slappe plastic bekers, maar harde statiegeldbekers tijdens Oeteldonk'

Di 7 nov. Het filmpje waarin gemeenteambtenaren de Markt aanvegen na een nacht carnaval is misschien wel de best bekeken video die ze ooit in het stadhuis hebben gemaakt. Vijftig ton aan Oeteldonkse zooi die tussen vijf en elf uur 's ochtends wordt opgeveegd - veel spannender is het niet. 

Door Bart Gotink

Maar de vijfentwintig harde werkers die midden in de nacht de vrachtwagens, veegwagens en bladblazers bedienen leveren heel wat duimpjes en reacties ('helden!') op van het Facebookpubliek. Al een paar jaar op rij, want waarom zou je een goede video niet nog eens gebruiken?

Het filmpje mag dan een hitje zijn, de afvalberg is dat eigenlijk niet. En dus is het tijd voor statiegeldbekers van hard plastic, zo wil De Bossche Groenen. Dat drinkt wat comfortabeler, is beter voor het milieu en bovendien kan er reclame op. De bekers kennen we ook van Theaterfestival Boulevard. Je betaalt een euro, drinkt een biertje, levert je beker in en krijgt een euro terug. En voilà, een schone Parade.

Maar met hard plastic werkt het niet altijd op deze manier. Zo vragen de eet- en drinkfestivals TREK en DORST in het Paleiskwartier tweeënhalve euro voor een beker, die je vervolgens niet meer kunt inleveren. Een verkapte vorm van entree heffen, waar je ook nog een zinloos souvenirtje aan overhoudt - maar het zal wel meer publiek opleveren dan verplicht door een kassahokje wandelen.

Een groot verschil tussen carnaval en Theaterfestival Boulevard is de schaal. De Boulevard en TREK hebben een mooi afgebakende ruimte; in Oeteldonk moet straks elk café in de stad meedoen. En aangezien elke lullige lunchroom dan wordt omgebouwd tot bierschuurtje, is dat een behoorlijke uitdaging. Maar als die berg eenmaal is overwonnen, dan is het misschien niet eens zo'n slecht plan.

Het wordt weleens tijd voor een nieuw filmpje.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement