Het Mariabeeld, voor en na
Volledig scherm
Het Mariabeeld, voor en na © Links: Wim Hagemans, Rechts: Marc Bolsius

‘Gelukkig heeft de beeldhouwer niet meer hoeven meemaken hoe er met zijn Maria wordt omgegaan’

ColumnDo 29 aug. Maria werd goud en prompt barstte er een storm van kritiek los. Het is ‘lelijk’, ‘slecht gedaan’ en ‘net een koopje van de Action’.

Door Bart Gotink

Het gaat om een beeld van de heilige maagd aan de gevel op de hoek van de Korenbrugstraat en de Kruisstraat. Het Broederschap van Onze Lieve Vrouw houdt zorgzaam een oogje in het zeil bij deze en andere Maria’s in de stad, om ze mooi op te poetsen en te versieren tijdens de Maria-bidtocht. 

De broeders waren niet ingelicht over de verfbeurt. Subtiel als broeders echter zijn spreekt de voorzitter niet over een kei-lelijke Maria, maar wil de club vooral hun ‘zorg en verwondering’ uitspreken. O, en het is niet zo chique dat ze niet ingelicht zijn.

Foto gemaakt op 18 april 1983 bij de plaatsing van het Mariabeeld in de Korenbrugstraat in Den Bosch. Van links naar rechts: Louis Aarts (23/08/1917-02/08/1983), een onbekende man, beeldhouwer H. Suyskens en beeldhouwer Piet Verdonk
Volledig scherm
Foto gemaakt op 18 april 1983 bij de plaatsing van het Mariabeeld in de Korenbrugstraat in Den Bosch. Van links naar rechts: Louis Aarts (23/08/1917-02/08/1983), een onbekende man, beeldhouwer H. Suyskens en beeldhouwer Piet Verdonk © Privécollectie Hetty Aarts

Ook nabestaanden reageerden op het stuk, en dan iets minder subtiel. Zoals Miep Suyskens, dochter van de beeldhouwer, Harry Suyskens. ‘Gelukkig heeft hij niet meer meemaken hoeven maken hoe er met zijn werk wordt omgegaan. (...) Hopelijk wordt er met een ander werk van hem, Sint Anna te Drieën, een reliëf dat boven de Sint Annaplaats hangt, wat respectvoller omgegaan’, zo sluit ze haar brief af.

Mariaverering

Waar gaat het nou eenmaal over, kan je je afvragen. Maar de grote Mariaverering in deze stad, met als hoogtepunt de Zoete Lieve Vrouw in de Sint-Jan, is iets wat je best mag koesteren. En met dat gevoel in het achterhoofd is iets meer subtiliteit in de omgang met grijze Maria's echt niet zo gek. 

Maar waar de tierende Bosschenaar reageert, is een simpele poll toch een tikje genuanceerder. 42 procent gaat dan toch gewoon voor goud, 58 procent had liever het grijs gezien.

Uitslag poll Mariabeeld op Facebook
Volledig scherm
Uitslag poll Mariabeeld op Facebook © Bart Gotink/BD

Heel veel reacties, maar de enige die nog altijd niks heeft laten weten aan die verzorgende broeders? De XEO-Holding, waar iemand de verfbus oppakte. Terwijl ze het daar op zijn minst toch even kunnen uitleggen. Als ze het zelf al mooi en goed gelukt willen noemen, dan staan ze daarin schijnbaar nog niet eens alleen. Dus doe niet zo laf, ga eens praten met die broeders.

Het goudkleurige Mariabeeld in de Korenbrugstraat
Volledig scherm
Het goudkleurige Mariabeeld in de Korenbrugstraat © copyright Marc Bolsius
 1. Nepverpleegkundige JBZ aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte: ‘Geschokt om dit bedrog’
  PREMIUM

  Nepver­pleeg­kun­di­ge JBZ aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te: ‘Geschokt om dit bedrog’

  DEN BOSCH - Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.
 2. Ophef in zorgcentrum: bewoners moeten huisvuil sjouwen, brandweer verbiedt containers

  Ophef in zorgcen­trum: bewoners moeten huisvuil sjouwen, brandweer verbiedt containers

  Ineens waren de afvalcontainers op hun etages verdwenen. En moesten bewoners van de aanleunwoningen op de 3e, 4e en 5e verdieping van zorgcentrum De Taling in Den Bosch met hun huisvuil naar de container in de centrale hal. ,,Maar dat kan niet iedereen", zegt bewoner Kees van Gulik en hij startte een handtekeningenactie. ,,De mensen zijn hier allemaal boven de 80 en velen hebben een rollator of rolstoel.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch