Volledig scherm
Kikkers voor de deur en aan de vlaggenstok bij Hoofs © Bart Gotink/BD

Gemeente overstag: Kikkerboete van tafel en volgend carnaval mogelijk ruimere regels

Vr 2 feb. De kikkers worden tot en met de carnavalsdinsdag gedoogd en de boete voor Astrid Hoofs gaat van tafel. Dat heeft de gemeente Den Bosch vrijdag besloten, onder meer na contact met de wethouder en Hoofs.

Door Bart Gotink

Donderdag ontstond ophef omdat stadstoezicht een boete van 240 euro had uitgeschreven aan de eigenaresse van feestartikelenwinkel Hoofs in de Vughterstraat. Zij had in bloembakken, die in principe zijn toegestaan, kikkers gezet. Ook hing zij aan de vlaggenmasten kikkers. Veel mensen op sociale media maakten zich druk om zoveel starheid van de gemeente.

Volledig scherm
Hoofs donderdagmorgen, met de kikkers waarvoor ze een boete kreeg © Bart Gotink/BD

Een woordvoerder van de gemeente laat nu weten dat 'de huidige uitstalling van mevrouw Hoofs voldoet qua afmetingen'. ,,Het punt was echter dat 'de kikkers die in de bloempotten staan en die aan de vlaggenmasten hangen ook in de winkel worden verkocht. Daarmee zijn ze aangemerkt als reclame-uitstalling en daar hebben we op gehandhaafd." De gemeente wil zo uiteindelijk voorkomen dat ondernemers hun koopwaar buiten uitstallen. ,,Dat is ook in het belang van de ondernemers die zich wel aan de spelregels houden", aldus de woordvoerder. 

Pand versieren

De gemeentewoordvoerder stelt echter ook dat ze het wel toejuichen 'ondernemers en inwoners van de binnenstad hun pand versieren'. En dus worden deze kikkers, en spullen van andere ondernemers, tot carnavalsdinsdag gedoogd. Dat geldt wel alleen als de uitstallingen 'beperkt blijven tot de afmetingen in het huidige uitstallingenbeleid'. 

Na de carnaval wordt  bekeken of de gemeente komende jaren 'ruimere regels wil hanteren in aanloop naar carnaval'. ,,Hoe gaan we met Oeteldonks carnaval en met versieringen en uitstallingen in de openbare ruimte? Wanneer daarover een nieuw voorstel wordt goedgekeurd, creëren we voor iedere ondernemer duidelijkheid en een gelijk speelveld."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement