Volledig scherm
Bevrijdingsfestival Brabant Speeddaten met een veteraan. Wachtmeester 1ste klas van de Marechaussee Raoul Janssen (actief dienend veteraan) welke diende in Egypte '91 en Bosnië aan het speeldagen met jongeren. © Roel van der Aa

Groot tekort bij Bevrijdingsfestival Brabant door kou en investeringen: gemeente legt 20.000 euro bij

Do 11 jul. Grote investeringen en slecht weer hebben voor een groot tekort gezorgd bij het Bevrijdingsfestival Brabant. De gemeente Den Bosch heeft daarom besloten 20.000 euro bij te dragen aan het evenement op 5 mei, meldt B&W in een voorstel aan de gemeenteraad.

Door Bart Gotink

Het Bevrijdingsfestival Brabant op de Pettelaarse Schans had juist stevig geïnvesteerd dit jaar. Zo werd er om duurzaamheidsredenen geld uitgegeven aan herbruikbare bekers en cashloos betalen. Dat kostte het festival in totaal 15.000 euro. Ook voor een 'verdere versterking van de maatschappelijk betrokkenheid bij het festival’ en door meer marketing en communicatie werd dit jaar 20.000 euro meer uitgegeven dan afgelopen jaren. In totaal werd dus 35.000 euro geïnvesteerd vanuit de reserves.

Ondanks dat het festival dit jaar op een gunstige zondag viel, bleek het ook één van de koudste bevrijdingsdagen in de afgelopen decennia te zijn. Het werd slechts een graad of 10 met soms een bui. Ondanks dat koude weer was de organisatie nog niet eens ontevreden over de opkomst (14.500 mensen), maar er werd door hen wel veel minder geconsumeerd. Zo werd er bijvoorbeeld nog niet voor de helft gedronken ten opzichte van voorgaande jaren. Het festival moet het grotendeels hebben van de drankomzet omdat de toegang gratis is. In 2018 werd nog een bezoekersrecord genoteerd (30.000 man). Op de Pettelaarse Schans staan drie podia met muziekoptredens, naast serieuzere activiteiten zoals gesprekken met veteranen.

Volledig scherm
Bevrijdingsfestival Den Bosch. © Peter de Bruijn

B & W oordeelt dat de inschatting en de investering door het Bevrijdingsfestival vooraf ‘verantwoord’ was. ,,Het bestuur van het festival heeft de gemeente verzocht om de eenmalige investeringen voor haar rekening te nemen", zo schrijft B & W daarom in het voorstel aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur wil daar, na verschillende gesprekken gevoerd te hebben, nu dus aan meewerken en eenmalig 20.000 euro betalen, ‘mede gelet op het veiligstellen van dit bijzondere festival'. ,,Wel moet worden gekeken hoe dergelijk investeringen en problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ook vanuit het perspectief richting 2020, het jaar waarin we met alle Nederlanders vieren dat we 75 jaar zijn bevrijd.”

  1. Bossche M-side distantieert zich van racistische uitlatingen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    Bossche M-side distanti­eert zich van racisti­sche uitlatin­gen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    De M-side, de fanatieke FC Den Bosch-supporters, heeft zich in een statement op Facebook uitgesproken tegen racisme. Enkele supporters lieten zich afgelopen zondag vanaf de tribune racistisch uit richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. ‘Voor ons als FC Den Bosch-supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle, want dit kan en mag nooit meer gebeuren.’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch