Volledig scherm
Bier in plastic beker - bekers © Dreamstime

Herbruikbare plastic bekers op evenementen in Den Bosch? 'Wel ambitie, geen actie'

Wo 29 aug. Festivalorganisatoren moeten samen maar kijken hoe ze duurzamer kunnen zijn. Het gros van de Bossche fracties voelt er niets voor om - bijvoorbeeld - statiegeldbeker verplicht te stellen.

De meeste Bossche fracties vinden niet dat festivals in Den Bosch verplicht met statiegeldbekers moeten gaan werken. Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Omgeving. Ook een gemeentelijk depot voor de opslag van herbruikbare bekers vinden de fracties te ver gaan. Volgens de meerderheid moeten festivalorganisatoren meer samenwerken, om op die manier duurzamer te worden.

Verplicht duurzaam

Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

De commissie besprak de notitie 'Vermindering afval bij evenementen'. Volgens De Bossche Groenen zou Den Bosch festivalorganisaties moeten verbieden wegwerpbekers te gebruiken. 'Ook de gemeente heeft een verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de afvalberg en de plastic soep', valt in de notitie te lezen.

,,Die verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij ons allemaal", zei Geert Verbruggen (D66). ,,Verplicht duurzaam kan een oplossing zijn. Maar we willen ook ruimte bieden aan creatieve ondernemers met originele ideeën waar we nu misschien nog niet aan denken. Plastic wordt misschien wel het nieuwe asbest. We hebben het jaren overal in gebruikt. We merken steeds meer de nadelige effecten daarvan. Het wegwerpplastic en de wegwerpeconomie moeten in de ban. We willen gesloten kringlopen. Wat ons betreft kan die toekomst morgen al beginnen."

Succes bewezen

Al dat onnodige plastic is ook verantwoordelijk wethouder Mike van der Geld 'een doorn in het oog'. ,,We zijn in Den Bosch bezig met een integraal evenementenbeleid, waarin het onderwerp duurzaamheid uiteraard breed aan bod komt. Focus je niet alleen op statiegeldbekers, maar bijvoorbeeld ook op plastic mesjes, vorkjes en bakjes. Het college vindt dat een gezamenlijk gemeentelijk depot voor herbruikbare bekers het ondernemerschap doodslaat bij organisatoren van evenementen."

Volgens Rianneke Mees (De Bossche Groenen) zijn er inderdaad meer wegen die naar Rome leiden. ,,Die statiegeldbekers hebben hun succes op andere plekken al bewezen. Het is een concrete manier om onze afvalberg meteen te doen slinken; het werkt overal. We hadden er in Den Bosch meteen mee kunnen beginnen. Ik hoor wel in de commissie steun voor onze notitie, maar er is geen echte ambitie om er concreet werk van te maken."