Volledig scherm
Smèrrig tijdens Koningsnacht op de Tramkade © Jesper Wijnhoven

Het 'vieze vuile fiske' Smèrrig wordt tweedaags zomerfestival op Tramkade: 'Maar het blijft vooral Brabants'

Ma 11 jun. Na een groot aantal feesten en festival door het hele land, gaat het 'vieze vuile fiske' Smèrrig nu zelf een tweedaags festival organiseren. En dus staat straks onder meer de Vengaboys op één van de vijf podia op de Tramkade, gewoon naast dancepodium en een podium voor Nederlandstalige muziek. Want het moet wel Brabants blijven.

Door Bart Gotink

Als je vraagt waar Smèrrig voor staat, dan volgen termen als geil, glibberen, soppen en twerken. Ja, een tikkeltje ordinair is het wel. Maar die knipoog maakt het leuk voor de mannen achter het nog jonge artiesten- en evenementenbureau Koninkrijk van Muziek (KvM). Na meer dan 150 feesten ('95 procent uitverkocht') verspreid over het land keert Smèrrig daarom nu terug naar Den Bosch. ,,Ook om Den Bosch wat leuker te maken", aldus Bing Berendsen van KvM. Want de geboren en getogen Bosschenaar draagt daar graag een steentje aan bij. En dus gaan de teksten op social media ook moeiteloos over in dialect als het gaat over 't vieste fiske deh ge ooit tege gaot komme'. 

Vengaboys, 2 Brothers on the 4th Floor en Dio

Volledig scherm
De Vengaboys

Een wand van het kantoor van het Koninkrijk van Muziek hangt vol met de posters van alle feestjes die de afgelopen jaren door de mannen achter het KvM zijn georganiseerd. Dat loopt van housefeest Passievrucht tot het Koningsdagfestival Oranjekade. Smèrrig is van al die feestconcepten in elk geval één van de succesvolste. Want met dat concept trok de twintigers onder meer langs uitgaansgelegenheden in Nederland om overal feestavonden te houden. Ook had Smèrrig een avond een podium op festivals als Paaspop en Solar. Dat smaakte naar meer, dus is daar eind juli een een heus festival: het Smérrig Zomerweekender. En later dit jaar volgt in de Brabanthallen nog een Halloweeneditie.

De stijl van Smèrrig omschrijft Nick van Hoof van KvM zelf als muziek uit de eighties, ninetees en zero's. ,,En dus niks na 2009. Bij ons zal je dus geen Ronnie Flex horen. Wel alles tussen Natasha Beddingfield en Nelly in." Er staan straks vijf stages op het voormalige fabrieksterrein van de Tramkade. Naast een mainstage, met onder meer de Vengaboys, 2 Brothers on the 4th Floor en Dio, is er ook een meer hiphop-, Nederlandstalig- en housepodium. In totaal gaat het om vijftig artiesten. Dat alles mengt allemaal wonderwel goed, aldus Van Hoof. ,,Er zijn veel stijlen, maar het is voornamelijk Brabants. Gezellig. We hadden ook één groot podium kunnen bouwen, maar maken liever intieme hoeken met meer stages en smaken. Zo lijkt het ook niet op een massaal festival." In totaal is er plek voor zesduizend man per dag. Kaartjes kosten rond de 35 euro voor beide dagen. 

O ja, zegt Berendsen, er komen ook 'heel veel barren'. ,,Bij ons vorige feest was er wat kritiek dat mensen lang moesten wachten voor een biertje. Ik kan vast zeggen: dat gaat hier niet gebeuren."