Volledig scherm
Drukte in 't Pumpke op een oudjaarsavond © Marc Bolsius

Horeca Den Bosch slaat handen ineen: stapper moet vroeger de kroeg in

Wo 2 mei. Zeker twaalf kroegen - maar mogelijk meer - proberen volgende week zaterdag stappers te verleiden weer eens netjes op tijd de kroeg in te gaan. Tijdens 'Vroeg op Sjouw' op 12 mei willen stapcafés als De Boulevard, De Smidse, De Buurvrouw, Jij&Ik en Rooie Haen stappers verleiden al vanaf 19 á 20 uur de kroeg in te gaan.

Door Bart Gotink

poll

Vroeger op stap is helemaal niet gezelliger

  • Eens (17%)
  • Oneens (83%)
2249 stemmen

Initiatiefnemer Jamie Hoos ziet dat de kroeg tegenwoordig pas tussen twaalf en één uur volloopt, en dat levert alleen maar nadelen op. ,,Als mensen eerder de stad in gaan, kunnen stappers ook eerder naar huis, waardoor ze zondag ook weer fris op kunnen", zo stelt Hoos. Ook valt er een gat tussen mensen die in een restaurant eten en rond tienen klaar zijn, maar daarna nog wel graag de kroeg in willen."

Zingen op de bar

Volledig scherm
De Keulse Kar © Sandra Peerenboom

Er is niet per se een gezamenlijk plan, vertelt Hoos. De kroegen maken allemaal individueel plannen voor Vroeg op Sjouw. De bedoeling is wel dat ze gezamenlijk het vroege stappen promoten deze avond. Hoos: ,,Het zijn nou eenmaal allemaal eigen kroegen met eigen concepten en we willen het laagdrempelig houden. Maar 't Pumpke heeft bijvoorbeeld een muntenactie, de Cosmopoliet houdt een themafeest, bij Hart van Brabant wordt er gezongen op de bar en bij de Keulse Kar is de bar verbouwd", zo vertelt Hoos.

Op dezelfde avond is er overigens op de Tramkade ook een feest dat De 
Microclub heet, en als doel heeft vroeg uit te gaan. Dat feest met elektronische muziek begint om 20 uur en eindigt om middernacht. Ook kroegen hebben al eerder geprobeerd meer drukte te krijgen in de eerste helft van de avond. Waarom het dit keer wel gaat lukken? Hoos: ,,Meestal waren het toen initiatieven van individuele kroegen. Dan is het in één kroeg druk, maar zodra je naar de volgende loopt, is het weer rustig. Dat is ook niet echt gezellig. Nu doet zoveel mogelijk horeca mee en weet de stapper waar hij aan toe is."

Voorlopig zal Vroeg op Sjouw eens in de twee maanden worden gehouden. Wanneer het een succes is? Hoos: ,,Als de helft van de kroegen voor tien uur vol staat, dan ben ik voor de eerste editie tevreden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement