Volledig scherm

Is er behoefte aan meer gratis wifi in binnenstad Den Bosch?

Wo 31 okt. Gratis wifi: Als het aan het CDA ligt, dan vraagt Den Bosch geld aan uit een Europees potje om meer parken, pleinen en zieken- en gemeentehuizen aan te sluiten. Is een krakkemikkig wifi-netwerk buiten nog nodig, met 4G op elke telefoon? 

Door Bart Gotink

De gemeente Den Bosch telt momenteel vijfentwintig palen voor gratis wifi. In 2015 werd het gebruik geëvalueerd. Conclusie: drieduizend keer per dag werd er ingelogd op het netwerk. Niet elke gebruiker was  tevreden. Vooral de slechte dekking wekt irritatie op. Alleen rondom de wifi-paal is tenslotte bereik. Dat maakt midden op de Markt, wat je toch best het centrum mag noemen, een zwart gat voor wifi-signalen.

Gratis wifi, uiteraard is dat niet gratis. In 2015 werd 85.000 euro uitgetrokken om het netwerk te verbeteren. Dat kwam bovenop de 56.400 euro die toch al klaar lag. Het CDA wil - nu er een Europees potje beschikbaar komt - het liefst nog meer gratis wifi. De aanleg wordt betaald door de EU, de kosten voor onderhoud en een eventueel abonnement worden door Den Bosch opgehoest. 

Wat levert dat op? Een fijnere binnenstad, zo is het idee. De site van de VVV in Den Bosch krijgt in elk geval veel meer hits, omdat iedere bezoeker die gebruik maakt van het netwerk direct op deze pagina komt. Ook mensen zonder internetbundel op hun telefoon kunnen het internet op. Het CDA hoopt dat meer wifi ook helpt voor de 6,6 procent van Nederland die geen toegang tot internet heeft. 

Maar meer toeristen in de stad levert het niet op. Ook geen blijere toeristen. En is het probleem van die 6,6 procent echt een gebrek aan gratis wifi, of eerder ouderdom of armoede? Stop dat geld dan liever in een goede telefoon of computer voor mensen die het nodig hebben, met de juiste uitleg.

Het geld dat overblijft, kan dan beter worden gestopt in een goed 4G-netwerk. Iedereen blij.

Wat zijn jouw ervaringen met het wifi-netwerk in Den Bosch?  En heb jij behoefte aan een gratis wifi-netwerk? Reageer op Facebook of Twitter

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement