Volledig scherm
Marloes Vorstenbosch en Mirian voor Mispoes © Bart Gotink/BD

Kattencafé Mispoes gaat door met nieuwe eigenaar: ‘Katten zijn magische wezens’

Do 9 apr. Na een klein mediastormpje meldden zich tientallen mensen bij Marloes Vorstenbosch om haar kattencafé Mispoes over te nemen. Maar ze kon ze lang niet allemaal serieus nemen, want het runnen van de zaak is echt niet ‘de hele dag poezen knuffelen’. De opvolger staat inmiddels klaar om te beginnen.

Door Bart Gotink

Ja, de overname had heel wat voeten in de aarde voor Vorstenbosch, die in 2016 startte met Mispoes in de Orthenstraat. Want eigenlijk moet je zo een overname zakelijk bekijken ‘maar met alle katten zit er toch een hoop gevoel bij.’ En dat ‘gevoel’ zorgde er wel voor dat Vorstenbosch lang niet alle reacties serieus kon nemen. ,,Mensen verkijken zich erop hoeveel werk een kattencafé is. Je runt gewoon een horecazaak, maar daar komt ook nog de zorg voor dieren bij. Je kan hier echt niet de hele dag met poezen knuffelen.”

Het zijn voor mij echt magische wezens

Maar goed, uit het grote aantal aanmeldingen is nu een opvolger gekozen. Mirian, die vanwege haar huidige baan met forensische, psychiatrische cliënten niet met haar achternaam in de krant wil, neemt het café over. ,,Dit aanbod kwam voor mij precies op het goede moment”, vertelt Mirian nu haar dochter net het huis uit is. En, uiteraard, is het de liefde voor katten die haar overtuigde een brief te schrijven. ,,Ik ben opgegroeid tussen katten en heb momenteel ook twee Ragdoll-raskatten. Katten kunnen zoveel teweeg brengen bij mensen. Ze bieden bijvoorbeeld troost als je door een moeilijke periode gaat. Het zijn voor mij echt magische wezens.”

Volledig scherm
Mispoes in de Orthenstraat © Sandra Peerenboom

Het concept, dat volgens Vorstenbosch vanaf dag één winst heeft gemaakt, blijft overeind, vertelt Mirian. ,,Ik hoef gelukkig niet helemaal vanaf nul te beginnen. Wel ga ik mijn eigen stempel op de zaak drukken. Er komt een nieuwe menukaart en een nieuw kleurtje op de muur. Goedlopende activiteiten zullen blijven.” Bij Mispoes wordt ontbijt, lunch en high-tea geserveerd.

Janken

Er zullen maximaal acht katten blijven, maar er komen door herplaatsingen wel drie nieuwe. ,,En daar zullen ook Ragdoll-katten bijzitten, omdat dit supersociale dieren zijn”, vertelt Mirian.

Op 29 juni heeft Vorstenbosch haar laatste dag. Na een korte verbouwing gaat de zaak op 10 juli weer open. Vorstenbosch: ,,De laatste dag voor mij zal wel janken worden, ja. Maar ik had het pas echt erg gevonden als ik geen opvolger had gevonden en de zaak had moeten leeghalen. Nu weet ik dat de zaak blijft, en kan ik altijd nog even langskomen.”

Volledig scherm
Marloes Vorstenbosch © Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch