Volledig scherm
De Tramkade © Sandra Peerenboom

Kleine bierbrouwerijen zat, maar straks heeft de stad ook een lokale distilleerderij

Wo 19 dec. Gin, Jenever, Korenwijn en Wodka: het komt straks ook allemaal uit de Mengfabriek op de Tramkade. Dit weekend gaat daar distilleerderij de Bossche Stokers open, waar lokale sterke dranken gebrouwen gaan worden. ,,Het proces lijkt wel een beetje op bierbrouwen.”

Door Bart Gotink

De nieuwe distilleerderij zit straks boven de ingang van het Koudijs Kafé, waar de drank straks ook gekocht kan worden. Want doel is dat de lokale dranken komend jaar in horeca en slijterijen verspreid over de stad te verkrijgen zijn. ,,We gaan proberen 5000 flessen drank per jaar te maken", zo geeft initiatiefnemer André de Wilde aan. Samen met Gert-Jan Elias runt hij straks de distilleerder, waar ook producten als Oeteldonkse Brandewijn en Vieze Dieze gemaakt moeten gaan worden.

Koudijs Gin

Wat ze er toe brengt? ,,Ik ben al twintig jaar amateurbrouwer van bier", zo vertelt De Wilde. ,,Ik wilde wel wat anders, en dit proces lijkt wel een beetje op bierbrouwen.” Kleine bierbrouwerijen springen momenteel dan ook als paddenstoelen uit de grond, distilleerders zijn er niet zoveel. Ook op de Tramkade zit al een bierbrouwerij, de Bossche Brouwers. In de historische mengfabriek komt daar nu dus de Bossche Stokers bij. In principe zitten de stokers er ook tot 2025, als het terrein weer wordt teruggegeven aan de gemeente.

In de ruimte van de Bossche Stokers waar gedestilleerd gaat worden, zo’n 35 vierkante meter, staan zes kleinere ketels, elk van vijftig liter, zo vertelt De Wilde. ,,Daarmee hebben we nog steeds een behoorlijke capaciteit van driehonderd liter, vergelijkbaar met kleine bierbrouwerijen. Maar met zes ketels kunnen we wel een grote variatie aan dranken maken.” De eerst Gin is net gemaakt, zo zegt hij. Of het smaakt? ,,Dat weten we eigenlijk nog niet. De drank moet nog drie maanden rusten. Maar het ziet er goed uit.” 

Proeverijen

Eén keer per dag kan er in principe gedistilleerd worden in de ketels, maar de meeste dranken moeten wel twee keer gedistilleerd worden voor het klaar is, vertelt De Wilde. ,,En we doen dit ook maar naast ons werk.”

Uiteindelijk heeft het wel ruim een jaar geduurd voordat de distilleerderij operationeel werd, waar drank met ongeveer 14 tot 40 procent alcohol gedistilleerd gaat worden. Om geld in te zamelen werden er afgelopen jaar vast certificaten verkocht. Maar nu is het zover: aanstaande zaterdag tussen 14 en 17 uur wordt een open dag gehouden. In de loop van 2019 zullen de eerste flessen bij de lokale slijterijen en horecagelegenheden verkrijgbaar zijn. Dan moeten er ook bezoeken en proeverijen georganiseerd gaan worden. Zo is het de bedoeling dat er in juni Korenwijn geproefd kan worden, de favoriet van André, zo stelt hij. ,,Precies op tijd voor de aanvoer van de nieuwe haring. Mooie aanleiding om rond deze gouden combinatie een proeverij te organiseren.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch