Volledig scherm
Koning Willem-Alexander © ANP

Koning Willem-Alexander komt naar Den Bosch voor opening expositie over 700 jaar Zwanenbroeders

Do 11 jan. Koning Willem-Alexander, zelf lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, is vrijdag 16 februari aanwezig bij de opening van een overzichtsexpositie over het 700-jarig jubileum van dit broederschap in het Noordbrabants Museum.

Het 700-jarige bestaan is dan ook de aanleiding voor de expositie, waarin de geschiedenis van de broederschap dat is gevestigd in het Zwanenbroedershuis wordt getoond aan de hand van soms eeuwenoude objecten uit haar collectie. Daarnaast zijn stukken te zien van verwante broederschappen uit Nederland en België.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd in 1318 opgericht door een kleine groep geestelijken en geestelijken-in-opleiding om de heilige maagd Maria te vereren. In 1642 maakte de broederschap een overgang naar een in religieus opzicht gemengd gezelschap met katholieke en protestantse broeders. De broederschap berust op vier pijlers: liefdadigheid, het behoud van cultureel erfgoed en tradities, ruimte voor spiritualiteit en onderlinge broederschap. In de Den Bosch spreekt men vaak ook over de Zwanenbroeders van het Zwanenbroedershuis.

De tentoonstelling Geloven in vriendschap: 700 jaar Zwanenbroeders is van 17 februari tot en met 3 juni 2018 te zien in Het Noordbrabants Museum. De voorwerpen worden dan gepresenteerd op een lange tafel die dwars door vier paleiszalen van Het Noordbrabants Museum loopt. Zij variëren van een Delftsblauw servies tot perkamenten aflaatbrieven en fragiele kazuifels.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement