Volledig scherm
Koningin Maxima © ANP

Koningin Máxima naar de Tramkade voor opening van Social label Lab

Wo 11 apr. Koningin Máxima opent dinsdag 15 mei het Social label Lab, een nieuwe ruimte op de Tramkade. Daar wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewerkt aan designproducten.

Door Bart Gotink

Voor het Social label Lab is een nieuw deel van het Werkwarenhuis geschikt gemaakt voor gebruik. Naast een lab waarin door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt gewerkt aan de designproducten, komt er ook een winkel waar het publiek verdeeld over twee verdiepingen kan winkelen in de werk-units. Doel is om kwaliteitsproducten te maken, om 'mensen trots te laten zijn op wie ze zijn en wat ze maken'. De komst van Koningin Máxima is volgens de initiatiefnemers 'een kroon op het werk van Social label en iedereen die meedoet'. Zo moet werk op maat ontstaan, terwijl de  producten ook bijdragen aan bewustwording over duurzame, sociale verbindingen. Hoeveel mensen er precies komen te werken in het lab, kan een woordvoerder nu nog niet kwijt. ,,Maar er zal regelmatig door een frequent aantal mensen projectmatig worden gewerkt."

Graansilo's

Het Social label Lab komt van Simone Cramer en Petra Janssen, waar 12 topontwerpers bij zijn aangesloten. Onder hen zijn Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Dick van Hoff, Borre Akkersdijk en Roderick Vos. 

Volledig scherm
Herhaaldelijk stonden er aanzienlijke wachtrijen voor de ingang van het Werkwarenhuis op de Tramkade © Chris Korsten

De nieuwe ruimtes zijn gebouwd in de herbestemde graansilo’s en watertorens van de voormalige veevoederfabriek. In het Werkwarenhuis zit momenteel onderdeel meer al de horeca van Van Aken. De verbouwing werd mede mogelijk gemaakt met steun van Rabobank Foundation. Ontwerper Piet Hein Eek werd gevraagd voor de architectuur en de partner van Petra Janssen ontwerper Edwin Vollebergh (Studio Boot) deed de inrichting. Vollenbergh wilt dat er 'een landschap ontstaat waarin de designproducten van Social label goed tot hun recht komen'.  Piet Hein Eek hield bij het ontwerp rekening met de toekomstige 'gewenste organische groei en verdere invulling van het monumentale pand.’ Het nieuwe deel van het pand is ongeveer half zo groot als het huidige deel dat al in gebruik is.