Volledig scherm
Zaklopen © William

Koningsdag: tijd om weer wat kneuteriger te worden

ColumnZa 27 apr. Koningsdag! Voor diegene die op tijd zijn nest uit is, staat om 11 uur Famke Louise op het grote podium op de Parade. Vervolgens gaat het via Roy Donders en René Schuurmans tot ver na middernacht door, als het feest wordt afgesloten met het ge-no, no no, no van 2 Unlimited. 

Door Bart Gotink

Er was een tijd dat er vrij weinig te doen was in de stad, op wat toen nog Koninginnedag heette. Het hele centrum was niets meer dan een jaarmarkt en een kleine kindervrijmarkt. Twee dames, Debbie Mous en Petra van Dijk, begonnen in 2000 de kar te trekken. Jaren later stonden er overal bandjes en waren er overal kinderactiviteiten. Het kneuterige van Koninginnedag moet altijd blijven, vonden de twee. En dus was daar, naast veel muziek, ook schmink, zaklopen en Ernst Bobbie en de Rest. Op de Parade stond jarenlang overdag de Eftelingproductie Sprookjesboom. 

Nog wat ruiger

En nu? Naast grote namen op de Parade, rijgen ze dit jaar in de Karrenstraat de DJ's aaneen, van DJ Erik rond enen in de middag tot een surprise act richting één 's nachts. Op de Markt gaat het van Woodstock tot George Micheal en Wham, de tributebands uiteraard. Op de Tramkade staan drie podia: house en techno, hiphop en ‘nog wat ruiger'. Losjes (techno) en Kingsland (grote namen) staan een behoorlijk stuk uit het stadshart.

Er is dus heel veel te beleven in en om het centrum. Maar kinderen? Die moeten het doen met een kinderrommelmarkt, tussen Hinthamerstraat en Burgemeester Loeffplein. Verder is er eigenlijk niks: geen optreden, geen zaklopen, geen spelletje. Gezinnen met kinderen worden teruggeworpen naar die jaren ‘90, weinig meer dan die vrijmarkt.

Het geld was op, zegt de organisatie na het boeken van 2 Unlimited. Tijd om weer wat kneuteriger te worden. Want iemand wordt hier het kind van de rekening. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch