Volledig scherm
Het werk van Kings Of Colors is half grijs geschilderd © Bart Gotink/BD

‘Kunstwerk vernietigd’: kleurrijk werk van Kings of Colors weer grijs na verven door gemeente

updateDo 1 aug. Jan-Henk van Ieperen staat met zijn mond vol tanden. ,,Heb je als stad de ambitie om meer aan gevelkunst en urban-art te doen, ga je een kunstwerk vernietigen.” Maar volgens de gemeente waren er klachten van andere huurders in de Tramkade. 

Door Bart Gotink

Drie dagen hebben de heren van Juicefied onbezoldigd gewerkt om van een saai vrachtwagenrolluik op de Tramkade iets moois te maken, tijdens de laatste editie van het Kings of Colorsfestival in juni. Nog geen twee maanden later heeft de gemeente een pot grijze verf gevonden, om in elk geval de helft van het rolluik weer in oude glorie te herstellen. De gemeente Den Bosch stelt namelijk dat alleen het werk van Kings of Colors op de silo's mag blijven bestaan, na klachten van huurders op terrein. 

,,Ik sta echt met mijn vol tanden. Ze hebben een kunstwerk vernietigd", stelt Jan-Henk van Ieperen. ,,Wat ons betreft is dit de druppel die de emmer doet overlopen.” Want zijn al die ambities en mooie woorden uit het stadhuis rondom gevelschilderingen en straatkunst nou waard, als er zo mee om wordt gegaan? ,,Urban ambitie? laat ons niet lachen”, stelt Van Ieperen.

Volledig scherm
Het werk van Juicefied op de Tramkade © Olaf Veldkamp (www.dutchgraffiti.com) / Kings Of Colors

‘Silo's waar de gemeente graag mee pronkt’

Ja, er is discussie geweest met de gemeente over het werk, vertelt Van Ieperen. ,,We hadden toestemming om de silo's te beschilderen. Silo's waar de gemeente graag mee pronkt in hun citymarketinguitingen. Het gebouw waar dit rolluik zit, maakt in onze ogen integraal onderdeel van uit. Dus hebben we hier ook een ontwerp voor gemaakt. De gemeente stelt echter dat er geen toestemming was voor dit rolluik.”

En dat bestrijdt de gemeente dus. ,,Er is van te voren afgesproken met Kings of Colors dat slechts hetgeen op de silo’s is gezet, mag blijven bestaan", zo stelt een woordvoerder. ,,Alle overige kunstuitingen worden verwijderd op kosten van de gemeente en door gemeente. Het grijze rolhek hoort daarbij. Er zijn namelijk klachten van huurders van Tramkade, die niet blij waren met de achtergelaten graffiti en op verschillende plekken achtergelaten tags.” Het gaat de gemeente niet om wel of geen urban art, benadrukken ze verder. ,,We vinden het jammer dat we denken goede afspraken te maken met Kings of Colors, en dat deze afspraken steeds verbroken worden zowel in de praktijk (spuiten op plekken waar het niet mag) als in een gesprek.”

Volledig scherm
Het resultaat nu © Silleke van Keulen / Facebook

Van Ieperen stelt echter dat er 'groot draagvlak’ is op het terrein. ,,Maar hier is gewoon een ambtenaar op zijn strepen gaan staan. We doen dit in samenspraak met de andere gebruikers van het gebied.” Maar, zo geeft hij toe, ook op de Tramkade is er één ‘azijnzeiker', ‘waarvan ik geen naam ga noemen’, die niet blij is met het ontwerp. ,,Maar dan kunnen we het altijd nog over een ander ontwerp hebben.”

Quote

Urban ambitie? laat ons niet lachen.

Jan-Henk van Ieperen

Van Ieperen betoogt altijd dat straatkunst ook illegaal graffiti spuiten voorkomt.  ,,En nu zie je dus dat de eerste tags alweer op het grijze deel staan.” Goed, die tags zijn dan ook wel een verwijzing naar het verwijderen van de schildering ( 'zero shades of grey, please’).

Volledig scherm
Tags op het rolluik, als verwijzing naar het verwijderen van de muurschildering © Kings of Colors

De in 2016 aangenomen motie in de gemeenteraad (‘Meer Urban Art in de openbare ruimte') heeft in elk geval helemaal nergens toe geleid, concludeert Van Ieperen nu.  ,,Het wordt tijd om de bestuurders hun ogen openen en het voorbeeld volgen van andere steden in Nederland. Er zijn zoveel locaties in Den Bosch die aan sfeer en beleving kunnen winnen door gevelkunst.”

Inmiddels hebben de PvdA en De Bossche Groenen aangekondigd vragen te stellen in de Bossche gemeenteraad. 

 1. Bosschenaar mijdt rechtszitting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  Bossche­naar mijdt rechtszit­ting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  De man meldde zich op 13 mei ’s middags bij de politie om te zeggen dat hij zijn echtgenote had doodgestoken in hun woning aan de Marco Polostraat. In het huis troffen agenten het slachtoffer aan. Dat gebeurde nadat zij een ruit hadden ingetikt om binnen te komen. Op dat moment was er verder niemand anders meer aanwezig in de woning. ,,Het waren allemaal hele rustige en lieve mensen”, zei een buurvrouw na de steekpartij in het Brabants Dagblad.
 2. Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’
  PREMIUM

  Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’

  VUGHT - Het begon met kleinschalige streekmarkten en enkele honderden belangstellenden. Afgelopen weekend genoten zo’n twee en een half duizend bezoekers van het Hoge Bomen Festival op Fort Isabella in Vught. Het voormalige kazerneterrein ontpopt zich niet alleen als een bijzondere plek om te wonen en te werken maar brengt ook steeds meer vertier. Mét respect voor de kwetsbare natuur, volgens de Isabella Groep. De Vughtse natuurvereniging NMV is ‘waakzaam’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch