Volledig scherm
© shutterstock

Man bestelt overal in Bossche horeca bier (en bitterballen) zonder te betalen: 130 dagen cel

Ma 6 nov. Bier bestellen en vertrekken zonder af te rekenen. Een man die afgelopen weken vele horecazaken in Den Bosch zo'n bezoekje bracht, is maandag tot 130 dagen cel veroordeeld. 

Door Bart Gotink

Onder meer bij In de Kleine Werelt, Shoarma Deluxe, Café de Unie, het Bonte Palet, ff Swanjéé, de Gastrobar en Brasserie Joske (Sint-Michielsgestel) haalde de Nulander hetzelfde trucje uit tussen half juni en 11 augustus. Hij bestelde meerdere biertjes - soms met bitterballen, een tomatensapje of een biefstuk - en vertrok zonder te betalen of deed daar een poging toe. Bij Le Vin X werd de man uiteindelijk herkend op 11 augustus en aangehouden. Bij het onderzoek dat daarop werd gestart, kwamen ook de andere zaken naar boven. Zo bestelde hij kort daarvoor bij de Café de Unie bier en biefstuk, maar werd hij herkend door wijkagenten die de horeca-uitbater waarschuwde. Buiten de horeca probeerde de man ook drank te stelen bij de Coop en de Jumbo in Den Bosch, waarmee hij maandag voor in totaal voor dertien strafbare feiten terecht stond.

Alles om aan drank te komen

De 34-jarige man heeft in zijn leven al vaker alcoholproblemen gehad en stelde voor de politierechter dat hij zich 'kapot schaamde', al ging het nu wel slechts om kleine bedragen. De man had geen geld en deed 'alles om aan de drank te komen', zo bekende hij. Na een periode waarin hij zijn leven weer op de rit had, ging het afgelopen jaar weer helemaal mis. Sinds hij zijn baan en daarop zijn woning verloor, begon hij opnieuw met drinken. Een verslaving die hij niet kon bekostigen. Hij vroeg de rechter om een klinische behandeling bij Novadic-Kentron tegen zijn verslaving. Dan kan hij ook weer goed voor zijn driejarige zoontje zorgen, zo hoopte hij.

De reclassering heeft moeite te geloven dat de verdachte echt gemotiveerd is een behandeling op te pakken. De man bouwde afgelopen jaren al een strafblad op van in totaal achttien pagina's, veelal voor diefstallen. Sinds april is er geen contact geweest met reclassering, zo gaf een medewerker aan. De man hield zich daarop niet aan de voorwaarden en kwam zijn afspraken niet na. 

Optreden

Het was de reden dat het OM graag zag dat de man vast blijft zitten tot begin december, als de man opnieuw moet voorkomen om te bespreken of hij een ISD-maatregel krijgt. Met de ISD-maatregel kunnen veelplegers voor maximaal 2 jaar worden vastgehouden. ,,De Bossche horeca moet weten dat hier tegen wordt opgetreden", zo gaf de officier van justitie aan. 

De rechtbank veroordeelde de man uiteindelijk voor een gevangenisstraf van 130 dagen, met aftrek van de tijd die hij al heeft gezeten. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement