Volledig scherm
Fietsenchaos in de Hooge Steenweg © Politie

McDonald's en gemeente zoeken naar oplossing 'fietsenchaos' Hooge Steenweg

Do 1 feb. Hoe bestrijd je de fietsenchaos in de binnenstad. En dan in het bijzonder die voor de Hema en de McDonald's? Vooral voor de hamburgertent worden stalen rossen neergekwakt alsof het mikadostokjes zijn. Buurwinkels boos, maar niemand die er iets aan deed.

Door Bart Gotink

Ingrijpen is ook niet makkelijk, maar langzaam lijkt er nu toch een stap te worden gezet. Echt strenge regels wil het stadsbestuur niet. Er wordt enkel ingegrepen bij het zien van fietsen die in 'onvoldoende staat van onderhoud verkeren of de veiligheid in gevaar brengen'. 

Wat kan een gemeente ook? Ze zouden het hele centrum kunnen aanduiden als een plaats 'waar het stallen van de fiets in het belang van het uiterlijk aanzien of opheffing van overlast' verboden is. Dan kan iedereen zijn tweewieler enkel nog in de bewaakte fietsenstalling kwijt. Voor de McDonald's zal het effect echter nul zijn. Er moet namelijk een periode komen waarbinnen de eigenaar de tijd krijgt 'zijn fout te herstellen'. En de eigenaar van een fiets blijft niet zo lang, nu de Mac niet bekend staat om het uitgebreid tafelen. Maar belangrijker nog, zo staat te lezen in antwoorden op vragen van de Bossche Volkspartij, is dat dit niet 'gastvrij' zou zijn. 

Gastvrij. 

Wat zullen ze van dat argument vinden bij bijvoorbeeld Steps en The Sting? Twee winkels waar soms letterlijk de toegang toe wordt geblokkeerd door geïmproviseerde fietsenstallingen. Buren zo lastig vallen, is dat gastvrij? En dan de eigenaar van de Mac: hij vroeg zich in t eerder af wat het probleem eigenlijk was. ,,De Hooge Steenweg is toch breed en autovrij?" Ja, lekker gastvrij. 

Na de nieuwe reeks vragen in de gemeenteraad is de eigenaar van de fastfoodketen nu 'bereid om samen met de gemeente maatregelen te treffen die zijn gericht op sturing van het gedrag van haar klanten'.  Wat het concreet moet opleveren, dat is de vraag. Maar het klinkt in elk geval iets meer gastvrij.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement