Volledig scherm
Simonne Lycops van de tuinwinkel

Mevrouw Lycops (91) overleden: ‘Het liefst had ze nu nog in haar tuinwinkel op het Fonteinpleintje gestaan’

Wo 6 ma. Tot diep in haar 90e levensjaar zette Simonne Lycops de bloemetjes buiten. Letterlijk, want voor de deur van de tuinwinkel die ze tot op hoogbejaarde leeftijd runde, stonden altijd potten, vazen en planten. Van stoppen wilde ze niets weten, zelfs niet toen het eigenlijk al niet meer kon. Maandag overleed Lycops op 91-jarige leeftijd, maar ‘áls ze nog gezond was geweest, had ze nu nog in haar winkel gestaan'. 

Door Bart Gotink

Door niets en niemand liet de onvermoeibare Simonne Lycops zich uit het veld slaan. Altijd ging ze het liefst naar ‘de winkel'. ,,Het was haar hobby. Ze hield van het contact met mensen", vertelt dochter Marleen Lycops. ,,Ik mag niet stoppen, zei ze dan. Mensen vinden het zo'n leuke winkel.”

En dus stopte ze vooral heel lang níet, en runde ze tuinwinkel Andries Visser - een allang gesneuvelde keten -  onafgebroken sinds 1966 (!), ook was ze de negentig al ver gepasseerd. Tot vorig jaar in februari een val, met als gevolg een gebroken heup, haar noopte de winkel op te geven. Ze keerde nog één keer terug in rolstoel, om afscheid te nemen van haar klanten. ,,Dat wilde ze zo graag nog", vertelt Marleen. ,,Als ze gezond was geweest, had ze nu nog in haar winkel gestaan.” 

Quote

Ik ben niet bang

Mevrouw Lycops
Volledig scherm
den bosch,mvr lycops © marc bolsius

Met haar man Emmanuel kwam Simonne Lycops vanuit Vlaanderen naar het voor hen onbekende Den Bosch trokken om de zaad- en aardappelenhandel te beginnen. Later werd het een winkel met een collectie droogboeketten - waarvan een groot deel aan het plafond hing - en rekken vol met zaden en vazen.

Er was die eerste jaren niets dat de ‘Lycopsen’ in al die jaren uit het veld kon slaan. De twee hadden uiteindelijk op een schappelijk leeftijd met pensioen kunnen gaan, zo vertelde ze al eerder. Op zolder lag ‘een doos vol’ met visitekaartjes en aanbiedingen van vastgoedjongens in pak om de winkel op een a-locatie te kopen, vertelde Emmanuel eens. Er was veel meer geld te verdienen op deze locatie, was de boodschap.

Maar de winkel en de klanten waren hun leven. En dus gingen ze door. En terwijl de keten Andries Visser sneefde, leefde het filiaal in Den Bosch als laatste bastion voort. Het overlijden van Emannuel in 2003, op 82-jarige leeftijd, hakte er uiteraard in bij Simonne Lycops. Maar ook toen was stoppen geen optie. Een overval bracht haar op haar hoge leeftijd niet van haar stuk. “Ik ben niet bang”, zo sprak ze. Een val met een gecompliceerde breuk? Zes weken later stond mevrouw Lycops - inmiddels ver in de 80 - gewoon weer in de zaak. ,,Waar een wil is, is een weg”, stelde ze monter vast.

Contact met mensen

,,Ze hield van het contact met de mensen, met het maken van praatjes”, vertelt Marleen. Bovendien voelde Simonne Lycops zich heel wat jonger dan ze misschien was. ,,De winkel was ook veilig, zorgde voor rust. Natuurlijk zat er ook wel eens stress aan vast. Maar het bracht haar vooral veel leuke dingen.”

Niet alles liep meer even soepel de laatste jaren. De vier kinderen sprongen bij op de zaterdagen. De buurondernemers hielpen bij de bevoorrading. Als een klant iets van de hoogste plank wilde, dan moest hij of zij dat toch even zelf pakken. En zo kreeg ze uiteindelijk steeds meer hulp. ,,Zo lang ik nog kan lopen, stop ik niet”, sprak ze toen ze 90 werd. Een nieuwe val, in februari van 2018, zorgde er uiteindelijk voor dat ze wel moest stoppen. Na een jaar in een verzorgingshuis, overleed ze afgelopen maandag. 

,,We missen haar wel aan het plein”, vertelt Nathalie Salameh van Mangerie ‘t Vervolg. ,,We hielpen haar aan het eind wel eens met spullen binnenzetten. Een collega deed dat een keer om kwart voor zes. Maar de deur ging dan nog niet op slot: er konden nog vaste klanten binnenwandelen. Dat geeft wel aan hoe ze was. Altijd erg geïnteresseerd in mensen. Alle ondernemers aan dit plein zijn allemaal druk, maar voor Mevrouw Lycops maakte je tijd.”

Volledig scherm
Simone Lycops ontving 89 rozen van de buurt en collega winkeliers op haar 89e verjaardag © Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch