Volledig scherm
Suppende schoonmakers maken stadsstrand De Sieb Schoon. © Roy Lazet

Misschien moeten we toch andermans zooi oprapen, ter ere aan suppers en #zwerfies

ColumnDo 3 dec. Dagelijks raapt Stefan Edwards nog altijd zwerfafval op. Half 2017 stond daarover een stuk in de krant. Wie dacht dat Edwards deze missie maar één jaartje vol zou houden, heeft het mis. Nog altijd raapt hij elke dag een blikje, flesje of een ander stukje zooi op en zet dat op Instagram, onder #zwerfie. Twee van de 365 zwerfies in 2019 staan alweer op de fotosite. Vuurwerkresten, uiteraard.

Eind 2018 ging KFC open. Al na dag één was de wijde omgeving bezaaid met zooi. Na het een tripje door de drive-through wordt het autoportier door de schransende gasten gewoon open geslingerd en het afval op straat gemieterd. Het mag - na de drukte rondom de opening - inmiddels minder erg zijn, schoon is de omgeving allerminst. 

Zooi moest het water uit

Volledig scherm
De #zwerfies van Stefan Edwards op Instagram. © Stefan Edwards

Vlak voor al het geknal met de jaarwisseling trok er nog een club suppers door de wateren van Den Bosch. Uit de Aa, de Dommel en de Zuid-Willemsvaart werden onder meer een fiets, een pylon, een poster van cabaretier Jochem Myjer en heel veel wijnflessen gevist. Het weer was niet best - koud en regenachtig - maar daar trokken de suppers zich niks van aan. De zooi moest het water uit

Waar de een zo hard zijn best doet de boel schoon te houden, trekt de volgende zich daar geen reet van aan. Noem het frustrerend, noem het dweilen met de kraan open. Een oproep om vooral je eigen zooi op te ruimen, zal aan dovemansoren gericht zijn. Ook nu staat wel vast dat de vuurwerkrommel tot eind januari op straat slingert, ook nu staat wel vast dat parkeerplaatsen voor sommigen altijd afvalbakken blijven. 

Misschien kan het geen kwaad in 2019 eens de troep van een ander op te rapen en weg te gooien. Hoe erg dat ook tegen principes in kan gaan, hoe frustrerend het ook moge zijn. Al is het maar ter ere van hen die door weer en wind op een supboard stappen of elke dag een zwerfie maken. Dan kan een paar keer bukken dit jaar geen kwaad toch? 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch