Sluismeester Krijn dreigt zijn spullen te moeten gaan pakken.
Volledig scherm
Sluismeester Krijn dreigt zijn spullen te moeten gaan pakken. © Sluismeester Krijn

Na brugwachter Teus, dreigt ook sluismeester Krijn de Hinthamerbrug te verlaten: ‘Het zit even niet zo mee’

Ma 2 mrt. Blijft hij in zijn brugwachtershuisje? Of verlaat hij, net als zijn voorganger brugwachter Teus, de Hinthamerbrug? Sluismeester Krijn weet het ook nog niet, maar hij wil snel duidelijkheid.

Door Roel Kuilder

Tegenover het Brabants Dagblad laat de pop uit het kunstproject van Jan Stroeve weten dat hij dreigt weg te gaan door een gebrek aan waardering. ,,Sinds men is overgestapt op centrale brugbediening is de brugwachter meer en meer uit het straatbeeld verdwenen. Het geld gaat niet meer naar ons maar naar dure computersystemen!”

Zo'n computersysteem is natuurlijk best handig. Immers: Krijn moet nu zelf 24 uur per dag, zeven dagen in week, werken. Maar volgens de brugwachter zelf voegt hij écht nog wat toe. ,,Neem nou dat nieuwe virus. Ik desinfecteer drie keer per dag zowel wegdek als railing met virusdodende chemicaliën, zodat de Bosschenaar ook in de toekomst met een gerust hart over de Hinthamerbrug kan gaan.”

Sluismeester Krijn dreigt zijn spullen te moeten gaan pakken.
Volledig scherm
Sluismeester Krijn dreigt zijn spullen te moeten gaan pakken. © Sluismeester Krijn

Opvolger van Teus

Sinds hij naar het brugwachtershuisje bij Sluis 0 kwam, heeft Krijn het nodige meegemaakt. In het project van Stroeve beleeft Krijn het ene na het andere avontuur en die zijn allemaal op Facebook te volgen. Hij werd in december de enige brugwachter van de Hinthamerbrug nadat zijn voorganger, Teus, besloot om terug te keren naar Dordrecht. De twee leefden enige tijd samen in het huisje, maar dat ging niet helemaal goed. ,,Laat ik eerlijk zijn: als collega was Teus een prima gast maar om mee samen te wonen een ramp. Niet te doen”, vertelde Krijn in december toen Teus vertrok naar Dordrecht.

Teus, de voorganger van Krijn.
Volledig scherm
Teus, de voorganger van Krijn. © copyright Marc Bolsius

Duizenden euro's nodig

Ondanks dat Krijn bezweert dat hij niet weggaat omdat hij de huur niet kan betalen, heeft hij toch ruim 5000 euro nodig om het tot en met het einde van het jaar uit te zingen. Op de vraag of hij dan misschien geen gat in zijn hand heeft, reageert hij als door een wesp gestoken. ,,Wat een toon! Als er iemand sober leeft ben ík het wel! Ik weet niet wat u bij de krant aan het eind van de maand in uw loonzakje vindt? Maar vast iets meer. Bovendien, u weet, het zijn dure tijden. Ziektekosten, 10 euro voor de begrafenisverzekering en de stomerijkosten voor mijn uniform. Maar ik moet toegeven, zo’n paar dagen carnaval hakt er óók aardig in.”

Tekst gaat verder onder de foto

De carnaval hakte er aardig in bij Krijn.
Volledig scherm
De carnaval hakte er aardig in bij Krijn. © Sluismeester Krijn

Wanneer mensen doneren, krijgen ze een persoonlijk bericht van Krijn. En de meest gulle gevers krijgen een exclusieve borrel. ,,Voor bedrijven en mensen die royaal over de brug komen, is er een exclusieve brugwachtersborrel met brugwachtersbitter en brugwachtersbittergarnituur.”

Ondanks de inzamelingsactie, moet Krijn bekennen dat hij rekening houdt met een vertrek. Op z'n vroegst vertrekt hij op 1 april. En hij zou niet weten waar hij anders terecht moet. Eerder had hij het op Facebook al over intrekken bij zijn vriendin Tilly, maar die relatie is voorbij. ,,Dus ik moet snel een kamer zien te vinden en u weet, dat is niet makkelijk in Den Bosch", zegt hij. ,,Voorlopig heb ik dus niks. En zwerven? Nou, ik hoop natuurlijk niet dat ik ónder deze prachtbrug terecht kom.”

Blogs