Volledig scherm
Nieuwe en oude verlichting op de Markt van Den Bosch © BD

Na twee jaar is er dan eindelijk een plek gevonden voor de verlichting van de Markt: de Tramkade

Di 9 jan. Na twee jaar stof vangen is er een nieuwe plek gevonden voor in elk geval een deel van de 'veel te moderne' honingraatlampen van de Markt. Langs het water van de Tramkade komen de lantaarnpalen te staan, zo stelt een gemeentewoordvoerder desgevraagd. 

Door Bart Gotink

Voor de start van het Jeroen Boschjaar werd de verlichting op de Markt plots vervangen voor meer 'meer historisch ogende exemplaren'. Voor ongeveer 200.000 euro werden toen nieuwe palen besteld, die nu nog op het plein staan. De drie te moderne hoge lichtmasten en zeventien honingraatlampen liggen sindsdien stof te vangen in de gemeentewerf. Deze armaturen waren nog geen zes jaar oud toen ze van de Markt werden gehaald, maar hebben een levensduur van zeker 25 jaar. Bij het verwijderen van de verlichting werd al aangeven dat er een nieuwe locatie gezocht zou worden, maar dit duurde dus nog twee jaar.

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
De oude lichtmasten, die zijn of worden vervangen, op de Markt van Den Bosch © BD

,,Samen met de gemeente hebben we nu zeker vijf palen ingetekend langs de kade", zo vertelt een woordvoerder van de BIM, beheerder van de Tramkade. ,,Wij  denken dat de lampen daar goed tot hun recht zullen komen." De verlichting zal zonder de honingraatkappen langs het water komen te staan. ,,Momenteel is daar nog geen verlichting, buiten een paar lampen aan de gevels van de cafés", zo stelt de woordvoerder. De lampen kunnen ook van kleur verwisselen, maar de woordvoerder van de BIM heeft geen idee of dat ooit gebruikt gaat worden op de Tramkade. De palen zullen op zijn vroegst halverwege dit jaar op hun nieuwe plek staan. ,,Voorlopig zitten we nog in de beginfase van de plannen", aldus de BIM-woordvoerder.

Het gaat alleen om de honingraatlampen. Wat er met de andere verlichting gebeurt die voorheen op de Markt stond, zoals de drie hoge palen, kon een woordvoerder van de gemeente dinsdag niet zeggen. Aan de cafés en winkels op de Pensmarkt hangt nog wel een deel van de oude straatverlichting, maar deze wordt binnenkort ook vervangen. ,,De verwachting is dat daar eind maart nieuwe verlichting geplaatst gaat worden", aldus de gemeentewoordvoerder. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement