Volledig scherm
Impressie van het voorplein van de nieuwbouw van het Koning Willem I College © Nieuwe Architecten

Nieuwbouw van Koning Willem I College start in januari: ‘Uniek gebouw in Nederland’

DEN BOSCH - Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg gaat het nieuwe deel van het Koning Willem I College (KW1C) bouwen aan de Onderwijsboulevard. In januari gaat het werk van start. 

De eerste fase van de vernieuwing bestaat uit het bouwen van een entreegebouw op het nu nog kale voorplein aan de Onderwijsboulevard. Daarbij wordt een aansluiting gemaakt met het bestaande gebouw en wordt een bestaande patio overkapt.

Het gebouw kenmerkt zich vooral door de houten hoofddraagconstructie. Volgens het KW1C is het het eerste gebouw waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast. Het pand kan elk jaar flexibel worden ingedeeld tot vierkanten van acht bij acht meter. ,,Een dergelijk onderwijsgebouw is uniek in Nederland”, stelt Cor van Gerven, lid College van Bestuur van het KW1C.

Volledig scherm
Impressie van de entreehal van de nieuwbouw van het Koning Willem I College © Nieuwe Architecten

De helft van het nieuwe gebouw is bestemd voor studenten en medewerkers van de afdeling Bouw-Infra, Architectuur en Meubeldesign, die nu deels gehuisvest zijn op andere locaties in de stad. Ook het Vavo-college, dat zich nu op locatie bij het stadion van FC Den Bosch bevindt, verhuist naar het nieuwe gebouw. Uiteindelijke doel is twee grote campuscomplexen voor het Koning Willem I College: de Onderwijsboulevard en de campus aan de Vlijmenseweg, op loopafstand van elkaar.

De geplande oplevering van de nieuwbouw is in het voorjaar van 2021.

Volledig scherm
Ondertekening bouwovereenkomst door Peter Kamermans (links), Heerkens van Bavel en Cor van Gerven (rechts), Koning Willem I College © Koning Willem I College
  1. IJzeren Man Vught moet illegale parkeersituatie terugdraaien óf met een héél goed verhaal komen
    PREMIUM

    IJzeren Man Vught moet illegale parkeersi­tu­a­tie terugdraai­en óf met een héél goed verhaal komen

    VUGHT - Bas van de Ven, eigenaar van recreatiecomplex de IJzeren Man in Vught krijgt tot 1 april de tijd om alle illegaal aangebrachte parkeervoorzieningen te verwijderen en het hele terrein in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Doet hij dat niet dan volgen er sancties míts hij de gemeente ervan overtuigt dat de aanpassingen wél passen binnen het bestemmingsplan. ,,De uitbreiding is niet illegaal”, houdt Van de Ven namelijk vol.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch