Volledig scherm
Voedselverspilling. © Natuur en Milieu

Nieuwe app tegen voedselverspilling in Den Bosch: ‘Fijn dat brood niet de kliko ingaat’

Vr 7 dec. Eten dat anders de kliko in gaat, kan voortaan voor een zacht prijsje worden opgehaald. Met de app Too Good To Go, nieuw in Den Bosch, stellen ondernemers met de producten die ze over hebben een box samen, die vlak voor sluitingstijd kan worden opgehaald. ,,Met iets dat we anders weggooien, maken we nu mensen blij.”

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Locaties van Too Good To Go in Den Bosch © BD

In Den Bosch doen sinds de lancering tien locaties mee, van het Mövenpickhotel tot Shell en van Ekoplaza tot Monkey Coffee. Via de app worden gedurende de dag de boxen aangeboden, die eind van de dag opgehaald kunnen worden. Wat erin zit, weet de persoon die de doos koopt van te voren dus ook nog niet: het gaat tenslotte om producten die over blijven. 

,,En dat is dus elke dag verschillend", vertelt Dennis Schoenmaker van Meneer de Bakker, gevestigd Achter Het Verguld Harnas. Ze doen nu een klein maandje mee, en zijn enthousiast. ,,We vullen doordeweeks ongeveer vier dozen, in het weekend zes. Die zijn altijd uitverkocht. Het is fijn dat mensen het komen halen, in plaats van dat we het weggooien.” Bij Meneer De Bakker stoppen ze voor ongeveer 9 euro aan producten in de doos, die voor 3 euro wordt verkocht. ,,Het is fijn dat we zo ook producten kunnen verkopen voor mensen die het iets minder breed hebben en niet zo snel bij de verse bakker komen. Afgelopen dagen kregen klanten bijvoorbeeld ook een extra sinterklaastaartje.”

Geld terug

Too Good to Go, ooit begonnen in Amsterdam, is al actief in 25 steden in Nederland. Het bedrijf zegt zelf sinds de lancering 160.000 maaltijden gered te hebben. Goed voor klant én het milieu, zeggen ze daar. Het is overigens niet het eerste bedrijf dat tegen voedselverspilling strijd. Het van oorsprong Bossche bedrijf NoFoodWasted heeft een vergelijkbare app, maar richt zich meer op supermarkten en restaurants. In de supermarkt kan je met die app zien welke producten goedkoper zijn omdat de houdbaarheidsdatum nadert, in restaurants gaat het om het afhalen van complete maaltijden als deze overblijven.

Bij het Vlaamsch Broodhuys in de Vughterstraat zijn de boxen van Too Good to Go voor de volgende dag regelmatig de avond ervoor al verkocht. ,,We hebben meestal wel genoeg dagverse producten voor twee boxen per dag. Producten die anders naar de varkens of in de kliko gaan”, zo vertelt Maaike Huijgen. ,,De doelgroep is hier heel verschillend. Van gezinnen tot alleenstaanden, maar ook klanten die hier normaal ook kopen.” En wat als er te weinig broden overblijven voor de twee verkochte boxen? ,,We mogen de boxen tot een uur van te voren annuleren, dat is heel fijn voor ons. Mensen krijgen dan via de app uiteraard hun geld terug.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch