Volledig scherm
Drukte in ‘t Pumpke aan de parade in Den Bosch © Marc Bolsius

Oké, er staan nog wel gangmakers in de Bossche kroeg

ColumnDo 23 mei. Tijd voor een kleine rectificatie. Zijn er nog Gangmakers, was vorige week de vraag. Een gangmaker komt voor gratis drankjes vroeg naar de kroeg, zodat het uitgaan eerder op gang komt. Nee, was de conclusie na een gesprek met Jamie Hoos van Oeteldonk Online. Er is maar één avond geweest.

Door Bart Gotink

Maar daar ging het dus mis: Oeteldonk Online organiseerde Vroeg op Sjouw, ook een initiatief om mensen lekker op tijd de kroeg in te lokken. Zeker twaalf kroegen besloten in mei 2018 gasten te verleiden al vanaf zeven á acht uur de kroeg in te gaan, in plaats van één uur 's nachts. De kasteleins bedachten zelf een plan voor de avond - denk aan prijsacties of optredens op een schappelijk tijdstip - de marketing ging centraal. Van dat initiatief is maar één editie geweest, omdat het toch lastig bleek neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Gratis rondjes

De Gangmakers Society begon ongeveer in dezelfde periode van het jaar in Den Bosch met ongeveer hetzelfde doel, namelijk de kroeg vroeger vullen. De werkwijze is wel anders. Jongeren die in ruil voor gratis rondjes (tot tien vrienden) op tijd de kroeg in willen, kunnen zich melden in de Gangmakers-app. De kroegbaas bepaalt wie de gratis rondjes krijgt. Hij kan dat doen aan de hand van leeftijd en motivatie. 

En die Gangmakers zijn er nog wel, vertelt Christian Schoofs van het bedrijf erachter. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag komen jongeren naar de kroeg om deze wat eerder te vullen. In totaal doen er vier kroegen mee, vertelt Schoofs, te weten ’t Pumpke, Carrousel, Lalalaa en De Saeck. Hoeveel Gangmakers er in de kroeg staan, verschilt per week. Schoofs: ,,Maar in Den Bosch staan er nu 717 Gangmakers ingeschreven. Ondanks vele initiatieven, zijn wij daarmee de enige die daadwerkelijk het uitgaan eerder op gang helpen.”

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch