Volledig scherm
Drukte in ‘t Pumpke aan de parade in Den Bosch © Marc Bolsius

Oké, er staan nog wel gangmakers in de Bossche kroeg

ColumnDo 23 mei. Tijd voor een kleine rectificatie. Zijn er nog Gangmakers, was vorige week de vraag. Een gangmaker komt voor gratis drankjes vroeg naar de kroeg, zodat het uitgaan eerder op gang komt. Nee, was de conclusie na een gesprek met Jamie Hoos van Oeteldonk Online. Er is maar één avond geweest.

Door Bart Gotink

Maar daar ging het dus mis: Oeteldonk Online organiseerde Vroeg op Sjouw, ook een initiatief om mensen lekker op tijd de kroeg in te lokken. Zeker twaalf kroegen besloten in mei 2018 gasten te verleiden al vanaf zeven á acht uur de kroeg in te gaan, in plaats van één uur 's nachts. De kasteleins bedachten zelf een plan voor de avond - denk aan prijsacties of optredens op een schappelijk tijdstip - de marketing ging centraal. Van dat initiatief is maar één editie geweest, omdat het toch lastig bleek neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Gratis rondjes

De Gangmakers Society begon ongeveer in dezelfde periode van het jaar in Den Bosch met ongeveer hetzelfde doel, namelijk de kroeg vroeger vullen. De werkwijze is wel anders. Jongeren die in ruil voor gratis rondjes (tot tien vrienden) op tijd de kroeg in willen, kunnen zich melden in de Gangmakers-app. De kroegbaas bepaalt wie de gratis rondjes krijgt. Hij kan dat doen aan de hand van leeftijd en motivatie. 

En die Gangmakers zijn er nog wel, vertelt Christian Schoofs van het bedrijf erachter. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag komen jongeren naar de kroeg om deze wat eerder te vullen. In totaal doen er vier kroegen mee, vertelt Schoofs, te weten ’t Pumpke, Carrousel, Lalalaa en De Saeck. Hoeveel Gangmakers er in de kroeg staan, verschilt per week. Schoofs: ,,Maar in Den Bosch staan er nu 717 Gangmakers ingeschreven. Ondanks vele initiatieven, zijn wij daarmee de enige die daadwerkelijk het uitgaan eerder op gang helpen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch