Volledig scherm
Nieuwbouwproject Terrazzo. Links: de Jheronimus Bosch toren, © dd

‘Onbestaanbaar dat er weer geen sociale huur zit in nieuwbouw Paleiskwartier’

Wo 25 sep. ,,Het is een prachtig plan”, begon commissielid Fouad Kabbouti nog positief. ,,Maar het is toch onbestaanbaar dat er bij de 170 appartementen geen plek is voor sociale woningbouw?” En samen met het PvdA-lid waren er meer linkse partijen die 'van hun stoel vielen van verbazing.’

Door Bart Gotink

Dinsdag werd het nieuwbouwplan Terrazzo, dat moet verrijzen in het Paleiskwartier, besproken in de raadscommissie Omgeving. In dat plan, gelegen naast Belvédère aan de Vlijmenseweg, komen 110 koopwoningen en 60 huurwoningen. Een deel daarvan is aangekocht door een belegger voor de verhuur. Geen van de woningen is echter in beeld voor de sociale huur.

‘Dit college is aan de hand van beleggers’

,,We willen op elke locatie inclusief bouwen", zo gaf Kabbouti aan. ,,Dus ook in het Paleiskwartier moet ruimte zijn voor mensen met een smalle beurs.” Ook SP-commissielid Bram van Boven ‘viel van zijn stoel van verbazing'. ,,Prijzen worden niet genoemd, in het plan staat niks over sociale woningbouw. Waar zijn de prijsafspraken", vroeg hij zich af. ,,Dit college is aan de hand van beleggers.”

Wethouder Roy Geers (ruimtelijke ordening en Stedenbouw) gaf echter aan dat er al lang afspraken liggen over het Paleiskwartier. ,,En als betrouwbare overheid moeten we ons daar ook aan houden.” Geers stelde verder dat er ‘al veel sociale huur in West aanwezig is'. ,,Daarnaast zoeken mensen ook naar duurdere huurwoningen. Ook daar hebben we een opgave liggen, en bij de vrije sector horen ook beleggers. We willen bouwen voor alle bewoners.”

‘Binnenstad ook voor mensen met kleine portemonnee’

Een kwart van de nieuwe woningbouw in de gemeente moet sociaal zijn. ,,Maar waar zit dat dan", vroeg Wil Hoeben van de Bossche Groenen zich af. ,,Niet in de binnenstad in elk geval. Sociale huur op A-locaties blijkt elke keer weer een hard gelag te zijn.” Geers stelde echter dat 34 procent van de woningen in de binnenstad al sociale huur is. ,,Het is echt niet zo dat er in de binnenstad geen plek is voor bewoners met een kleine portemonnee.”

De partijen komen mogelijk met een motie voor de raadsvergadering van 8 oktober. De bouw van Terrazzo moet begin 2020 van start gaan.

  1. Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalatenschap grootgrondbezitter Marggraff
    PREMIUM

    Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalaten­schap grootgrond­be­zit­ter Marggraff

    AMSTERDAM/DEN BOSCH - Er moet een onderzoek komen naar de (financiële) nalatenschap van de in 2003 overleden grootgrondbezitter Ewald Marggraff uit Vught. Daarbij gaat het om vergoedingen en plannen en onderhoud van panden en landgoederen. Dat wil uiteindelijk zowel het oude als het huidige bestuur van Marrobel bv, die het erfgoed van de excentrieke Marggraff beheert.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch