Volledig scherm
Viskraam Huiskes op de Parade tijdens de kermis © Bart Gotink/BD

Ooit traditie, maar nu wil bijna niemand meer paling tijdens de kermis: 'Vroeger werd er echt voor gespaard'

Do 23 aug. Nog altijd komt een 90-jarige paling halen bij Viskraam Krol, tijdens de kermis op het Kerkpleintje. Maar jongeren, die halen nooit een palinkje. En daarmee gaat toch een lange kermistraditie verloren. 

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Paling bij viskraam Gepkens © Bart Gotink/BD

Ja, de verkoop van paling neemt nog steeds af, ziet Tonny Huiskes in zijn kraam, dezer dagen op de Parade. Ieder jaar wordt er een beetje vanaf gesnoept. ,,Ik denk dat we nog maar iets van 25 procent verkopen van wat het ooit was. Maar dan heb je wel over decennia geleden. Toen stonden de dozen gevuld met paling nog naast de viskraam. Binnen paste dat niet eens. Maar als ik de dozen er nu neerzet, staan er maar vijf." De tijd dat complete gezinnen paling kwamen eten met de kermis, lijkt definitief voorbij. 

Geen graten

Volledig scherm
Paling bij de viskraam © Bart Gotink/BD

Waar zo'n sterke afname door komt? ,,Mensen snacken meer", stelt Margot Gepkens. En dus is de kibbeling nu populair, een gerecht dat dertig jaar geleden niet eens bestond, zo stelt Huiskes. Of sushi. ,,Van de jongeren eten vrijwel niemand meer paling. En de kermis zelf neemt ook in belang af, daarmee ook de tradities die daarbij horen." Ad Krol denkt dat het ook 'gemak' is. ,,Mensen willen bijvoorbeeld geen graten meer." 

En het is misschien ook wel duur, zo'n palinkje. Al wil Ad Krol (10 euro voor 250 gram) dat toch graag nuanceren. ,,Eigenlijk is paling nooit echt goedkoop geweest. Maar vroeger werd er gewoon gespaard voor het hele gezin. Dan kwamen ze tijdens de kermis meerdere keren per week." En precies dat is nu een zeldzaamheid.  

Winstmarge

Ach, en heel rouwig is Huiskes er ook niet over. ,,Mensen denken wel eens: de paling is duur, dus daar wordt goed op verdiend. Maar het heeft momenteel de laagste winstmarge in mijn kraam. Bovendien gaat het slecht met de palingstand. Als er minder paling wordt gegeten, lost dat probleem zich misschien ook wel vanzelf op."