Volledig scherm
Rondje Den Bosch bij de Treurtrips © Treurtrips

Ook rondje Den Bosch staat in de treurige reisgids: ‘Dat zal niet iedereen even logisch in de oren klinken’

Do 23 jan. De lelijkste, meest verpauperde plekken van Nederland: in de nieuw verschenen reisgids Treurtrips brengt auteur Mark van Wonderen ze in kaart. En daar staat dan zomaar een hoofdstukje ‘Rondje Den Bosch’ in. Waar gaat dit mis?

Door Bart Gotink

Dat Eindhoven of Tilburg opgenomen worden in zo'n boekje, inclusief handige looproutes, valt nog te begrijpen. ‘Een prachtige treurstad', noemt Van Wonderen de Kruikenstad zelfs. Hij heeft een voorliefde voor het imperfecte. ,,Ik hou er echt heel erg van, de underdog is spannender dan de plekken die perfect en mooi moeten zijn”, vertelt hij in zijn vermakelijke boek. ,,Het zijn plaatsen die, zoals de Duitsers dat zo fijn noemen, das gewisse Etwas (dat bepaalde iets, red.) hebben. Plaatsen waar in de ogenschijnlijke deernis stiekem toch erg veel schoonheid schuilt.”

Volledig scherm
Mark van Wonderen Treurtrips reisgids © Rubinstein

Goed, maar Den Bosch? ‘Een treurtrip naar Den Bosch, dat zal niet iedereen even logisch in de oren klinken’, begint Van Wonderen het hoofdstuk dan ook. ‘En terecht, want Den Bosch is nu eenmaal allesbehalve lelijk te noemen.’

Wel een paar troeven

Kijk, dat lijkt er meer op. ‘Maar', zo gaat het vervolg, ‘Den Bosch heeft wel een paar troeven in handen voor de liefhebber van alles wat afwijkt van het gangbare.’ Voorbeelden? ‘Brutalistische parels als het Provinciehuis en de bolwoningen in de wijk Maaspoort'. De wandeling gaat nog langs De Graafsewijk (‘waar alle clichés kloppen’), de Zuiderpassage en Café-restaurant Treurenburg.

Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, projectie van kerstboom op het provinciehuis. © copyright Marc Bolsius

En daarna wordt de stad weer verlaten. Op naar Oss en Uden, die schijnbaar ook onder het rondje Den Bosch vallen. Vooral Uden valt daarin trouwens niet tegen. Enfin. Treuren kan dus je in grote delen van de provincie. Gezapig Bossche bollen eten in aangeharkte, middeleeuwse omgeving, dat kan hier wel goed. Daar brengt de Treurgids geen verandering in.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch