Volledig scherm
Nieuwe en oude verlichting op de Markt van Den Bosch © BD

Past moderne Marktlamp wel in de industriële omgeving van de Tramkade?

Do 11 jan. Plots waren de lantaarnpalen veel te modern voor de middeleeuwse omgeving van de stad en verdwenen ze in een gemeentewerf. Voor twee ton werd 'historische' verlichting gekocht. Nu - twee jaar later - krijgt de waterkant van de Tramkade de 'afdankertjes' van de Markt

Door Bart Gotink

Of die moderne honingraatlampen wel passen in de industriële fabrieksomgeving, is nog maar  de vraag. Maar na het gedoe over de dure, nieuwe Marktarmaturen moest er toch ergens een plekje gevonden worden.

Volledig scherm
08-11-2017 Den BoschTramkade van de overzijde.Foto Sandra Peerenboom © Sandra Peerenboom

En vast staat wel dat de waterkant van het veevoederterrein wat goede verlichting kan gebruiken. Daar ontstaat misschien wel het mooiste stukje Tramkade. Ging afgelopen jaar naast het Koudijscafé al koffiebar Da Silva open, dit jaar komt daar nog een bierbrouwer en café bij, de Bossche brouwers aan de Vaart. En dan moet er komende jaren ook nog een hotelkamer in de hijskraan komen. Met een paar ruime terrassen, en - in de toekomst - een doorlopend fiets- en wandelpad vanaf de Brabanthallen richting de Zuid-Willemsvaart, is er weinig fantasie voor nodig om het potentieel van de kade te zien.

Tien jaar

In principe is het fabrieksterrein voor tien jaar gegeven aan de initiatiefnemers, en dus moet in het 2025 weer 'schoon' worden opgeleverd. De initiatiefnemers en de horeca houden daar dan ook rekening mee bij hun investeringen. De terugverdientijd is beperkt, zo weten ze. 

De armaturen in de gemeentewerf kunnen zeker 25 jaar mee, zo gaf een woordvoerder van de gemeente aan op het moment dat de lampen al na zes jaar in de loods werden gelegd. Nu mogen ze dus weer zeven jaar buiten staan op de Tramkade, voor het gebied wordt herontwikkeld. De lampen zitten dan nog altijd niet aan hun 'terugverdientijd'. Het is alleen maar te hopen dat de honingraten in 2025 niet plots ook vloeken met deze omgeving.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement