Volledig scherm
Het gaat niet alleen om het winnen maar vooral om veel lol en dat hebben de 5 dames altijd. © Roel van der Aa

Pijltjes gooien steeds populairder in Den Bosch, al wonnen de dames in zeven jaar slechts één potje darts

Ma 6 nov. Steeds meer Bosschenaren gooien pijltjes in een dartbord. De Bossche Darts Competitie groeit elk jaar weer. En afgelopen weekeinde opende in de Vughterstraat ook nog een speciale dartwinkel.

Door Tim van Rodijnen

Volledig scherm
Pierre en Jenneke Vleminckx in de nieuwe dartwinkel Bosch Darthuis © Bart Gotink/BD

De nieuwe dartzaak van Pierre Vleminckx oogt als een winkel, maar ook als café, als je de drempel over stapt. Zijn vrouw Jennie staat achter de toonbank en heet je hartelijk welkom. Achter in de zaak hangen drie dartborden en staan bartafels en barkrukken. Daar gaat Pierre klanten heuse dartlessen geven. In het midden hangt alles wat maar met darten te maken heeft. Shirts, flights, pijlen, dartborden, alles.

,,Je merkt dat de dartsport populairder wordt. Tegenwoordig heeft bijna ieder café zijn eigen dartteam", vertelt Vleminckx. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Bossche Darts Competitie. Ook die organisatie heeft het aantal teams al zien verdubbelen. En daarom heeft zijn winkel een toegevoegde waarde. ,,Hier kunnen mensen de sport uitproberen."

Pierre Vleminckx, voor wie zijn darts haast een verlengde van zijn vingers zijn, speelt zelf meer dan 35 jaar. ,,Je ziet jaar na jaar meer teams en spelers komen. Dat is mooi om te zien." Of dat met de goede prestaties van bijvoorbeeld Michael van Gerwen te maken heeft? "Dat kan je nooit zeggen, maar een lokale held helpt natuurlijk altijd mee."

Café Populair, gevestigd aan het Hinthamereinde, is zo'n plek waar de dartsport een steeds belangrijkere plek inneemt. Acht teams zijn er inmiddels actief. Een daarvan is het altijd gezellige Dames Populair. ,,Het is zeven jaar geleden ontstaan als vriendinnenclubje. Onze mannen gingen eerst darten en toen wij", legt Kelly Huygens uit. Het team bestaat verder uit Netty van Dijk, Ditsie Wenno, Joan Schel, Gerrie Verstegen, Hennie Verbeek en Trudy van der Lee.

Strak

In de thuiswedstrijd van afgelopen vrijdag gooien de dames tegen De Lange Man. ,,We hebben ooit één wedstrijd gewonnen in al die tijd. En dat was tegen dit team. Zo goed zijn we dus niet, maar dat maakt ons niet uit. Het gaat om de gezelligheid", zegt Van Dijk. Nadat Verstegen de eerste single heeft verloren, treedt Schel aan. Na vele pijlen mikt ze op de dubbel één en de tegenstander op dubbel vier. Haar opponent blijft maar missen, totdat Schel haar pijl strak in het goede vakje vilt jaagt.

Ze wint haar wedstrijd en Huygens staat klaar voor de volgende pot. Uiteindelijk hoeft ze alleen de dubbel vijf nog te raken. Haar tegenstander gooit dubbel vijf. Dat had-ie niet moeten doen, want drie pijlen later vuurt Huygens raak en stelt de winst veilig. Waar de dubbels voor zowel de eigen spelers als de tegenstanders een probleem zijn, heeft Wenne daar vandaag weinig moeite mee. Zij gooit tops uit in haar eerste poging en ontvangt luid gejuich en high fives van haar teamgenoten.

Kan nooit kwaad

Na de 3-1-voorsprong vallen de pijlen helaas aan de verkeerde kant van het ijzer. De ontmoeting gaat met 6-3 naar de tegenstanders. ,,Maar we hebben wel weer een gezellige avond", besluit Schel. En op de vraag of de dames een lesje zouden nemen bij het Bosch Darthuis zijn ze unaniem: ,,Ja hoor, kan nooit kwaad."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement