Volledig scherm
2014-04-26 13:28:11 AMSTERDAM - Er wordt weer veel bier gedronken op de eerste Koningsdag. Honderdduizenden vieren het feest in de hoofdstad. ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

Plan voor hardplastic bekers tijdens Oeteldonk ligt klaar, want bier verdient geen wegwerpbeker

Wo 8 nov. Bier in hardplastic glazen tijdens carnaval? Arnold Vromans, tot voor kort uitbater van het Bossschenaartje, heeft daarvoor al jaren een plan klaarliggen waar heel de Bossche horeca aan mee kan doen. Zonder statiegeld. Want dat afval overal, dat past toch niet bij Oeteldonk?

Door Bart Gotink

Elk jaar is de Markt na een evenementenavond 'een verschrikkelijk rotzooi'. ,,En met carnaval is dat helemaal extreem", zag Arnold Vromans in zijn jaren als café-uitbater. Die rommel bestaat voornamelijk uit de plastic bierbekers. ,,Carnaval is een geweldig feest waar we zuinig en trots op moeten zijn", zo concludeert hij elk jaar weer. En bier, dat hoort ook eigenlijk niet in 'zakken', zoals Vromans de bekertjes noemt. ,,Probeer er maar eens vier tegelijk vast te houden, dan weet je wel wat ik bedoel." Ook wijn en andere drankjes verdient zijn eigen glas, vindt Vromans overigens.

En dus serveerde hij zelf in de jaren dat hij het Bosschenaartje uitbaatte zijn bier in hardplastic bekers, ook wel bekers van polycarbonaat genoemd. Daar vroeg hij geen statiegeld voor. Wel zette hij meer glazenhalers in, zodat niet teveel bekers verdwenen uit zijn café. In totaal verloor de kroegeigenaar per carnaval zo wel '1000 tot 2000 glazen'. Maar als je het harde plastic groot inkoopt, kost het ook maar 27 tot 28 cent per glas, zo schat hij in. ,,De omzetten met carnaval zijn hoog genoeg."

Niveau

De Bossche Groenen stelde maandag nog voor eens in overleg te treden met de Bossche binnenstad, om te kijken of het afvalprobleem minder kan. Maar jaren geleden studeerde Vromans, terwijl hij de rommel zag, al eens op een aanpak voor de hele Bossche binnenstad. Want uiteindelijk is het Bosschenaartje ook maar een klein cafeetje. Zijn idee was om gezamenlijk plastic glazen in te kopen, met een mooi logo erop. ,,Vervolgens huurt de horeca ook gezamenlijk ergens een leegstand pand, om voor drie dagen een spoelstraat in te richten. De schone bekers worden vervolgens weer verdeeld over de carnavalskroegen." En, zo hoopt Vromans, misschien willen sport- scouting- of andere verenigen wel tegen een vergoeding voor de clubkas glazen verzamelen en verdelen. 

Als de kroegen de kosten kunnen verdelen, dan stelt dat niet zoveel voor, zo denkt Vromans. ,,En dat komt alleen maar ten goede aan 'de sfeer en het niveau van het feestje".

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement