Volledig scherm
Fier plakt het sjabloon vast waar hij de fietsvakken mee gaat markeren voor de McDonalds aan de Hoge Steenweg. © Roel van der Aa

Proef: Fietsvakken in strijd tegen fietschaos in centrum Den Bosch

Do 19 aug. In een gastvrije gemeente met gastvrije ondernemers moet iedereen overal zijn fiets kunnen parkeren. Maar op een aantal beruchte plekken leidt dat al jarenlang tot kris-kras geparkeerde fietsen die stoepen, steegjes en winkelingangen blokkeren. Dus doet de gemeente samen met de McDonald’s komende maanden een proef met fietsvakken.

Door Bart Gotink

Donderdagmorgen werden de vakken, bestaande uit kleine fietsjes en de tekst ‘Vakje fiets’, aangebracht door medewerkers van de gemeente direct voor de McDonald's aan de Hooge Steenweg. ,,We proberen zo op een positieve manier te sturen op gedrag", zegt Noortje van Hoof van het fastfoodrestaurant. 

Op piekmomenten staat de stoep daar helemaal vol met fietsen, waardoor deze slecht toegankelijk is. Vooral voor mensen in een rolstoel en met een kinderwagen is dat lastig, maar ook de buurwinkels waren slecht bereikbaar. Daarom wordt nu voor vrijwel de gehele gevel van het restaurant een fietsvak gemaakt.  Komende weken zijn er ludieke acties om de vakken onder aandacht te brengen, maar daarover wil de McDonald’s nu nog niks kwijt. ,,Dat houden we nog eventjes geheim.”

Eerdere fietschaos:

Volledig scherm
Fietsen voor de Mac © Bart Gotink/BD

Van Hoof: ,,Het is toegestaan om je fiets overal neer te zetten, dus tot nu toe konden we ook niet zoveel doen tegen de kris kras neergezette fietsen. Nu kunnen we er in elk geval wat van zeggen.” Ook stadstoezicht zal komende tijd een oogje in het zeil houden. Mogelijk gaan ook stagiaires van opleiding beveiliging van het Koning Willem I College toezicht houden. Er staat overigens geen boete of straf voor het parkeren buiten de vakken, bedoeling is dus vooral om gedrag te beïnvloeden.

Ludieke acties

De vakken zijn aangebracht met kalkverf, die na een aantal maanden vanzelf verdwijnt, vertelt Arnold Bongers van de gemeente Den Bosch. Enkele andere steden, waaronder Tilburg en Doetichem, experimenteerden eerder al met fietsvakken. In een aantal van deze steden zijn de vakken wegens succes permanent gemaakt. Komende maanden wordt bekeken of de vakken ook in Den Bosch hun werk doen. ,,Afhankelijk daarvan kijken we ook naar andere locaties in de stad.” Beruchte punten zijn onder meer de Vughterstraat, en dan vooral ter hoogte van de Albert Heijn, en bij de Hema op de Markt.

Er is met opzet gekozen om met de proef te beginnen nu de scholen weer zijn begonnen, omdat vooral scholieren hun fiets parkeren voor de deur.

 1. Problemen voor Computerhuis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  Problemen voor Computer­huis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  DEN BOSCH - Foutje bedankt, of is er iets anders aan de hand? Hoe dan ook, het Computerhuis in Den Bosch (onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie Humanitas) dreigt op te houden te bestaan. ,,Door de verlaging van de subsidie voor de komende jaren moet Humanitas bezuinigen en hebben ze besloten het Computerhuis af te stoten’’, schetst betaalde kracht Anita de Gier, die namens Humanitas het Computerhuis leidt. En daarmee lijkt de toekomst voor de hulp aan kwetsbare inwoners die digibeet zijn onzeker.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch