Volledig scherm
Pieter Paul Slikker als bekakte VVD'er © Jan Zandee

PvdA’er boekt overwinning als VVD’er: Pieter Paul Slikker wint Politieke Klets

DEN BOSCH - Over de gladheid en het ego van Pieter Paul Slikker werden meermaals grappen gemaakt op de Politieke Kletsavond. Maar de fractievoorzitter van de PvdA was niet te beroerd om daar met de nodige zelfspot zelf ook een schepje bovenop te doen. Als bekakte VVD’er won de sociaaldemocraat daarmee de klets, een carnavaleske avond waarop Bossche politici elkaar op de hak nemen.

Met een sjaaltje om en champagne bestellend (‘en dan niet van die bijstandsbubbels') hekelde Slikker onder meer het feit dat er niets meer onderling te regelen valt in de gemeenteraad, zoals een beetje sleutelen aan de sluitingstijden in de horeca. ‘Rot man!', grapte hij daarover, verwijzend naar het optreden van VVD-raadslid André Rotman eerder dit jaar. Terwijl zijn zoon als festivalorganisator insprak in de gemeenteraad om ruimere openingstijden te krijgen, stelde vader Rotman een soortgelijke motie op. ‘Onhandig', noemde Rotman dat later. Verder grapte Slikker onder meer over het nieuwe SP-raadslid, die bij de socialisten in elk geval ‘zijn naam eer aan doet’, namelijk Roovers. 

Volledig scherm
Rianneke Mees © Jan Zandee

18 meter

Rianneke Mees, raadslid van de Bossche Groenen, mocht de avond aftrappen en maakte daarmee niet alleen haar debuut, maar zorgde ook voor een debuut voor haar partij. Ze betrad het toneel als winnaar van het Songfestival van Teleurgestelde Bosschenaren. Daarbij maakte ze onder meer de grap dat wethouder Mike van der Geld (D66) Brabanthallen-eigenaar Jeroen Dona wel heel makkelijk geloofde toen hij vertelde dat hij er één van 18 meter had. Het songfestival ging aan Den Bosch voorbij omdat het plafond van de Brabanthallen lager bleek de benodigde 18 meter. Mees werd met haar optreden tweede.

Volledig scherm
Daan Peters van D66 © Bart Gotink/BD

Marianne van der Sloot kreeg met haar veurklets, een openingsact die eigenlijk niet meedoet om de prijzen, ook de lachers op haar hand. De CDA’er stapte onlangs op als gedeputeerde bij de provincie om de stikstofcrisis. In een lied, op de tonen van Guus Meeuwis, zong ze onder meer over haar werkloosheid en ‘het stikstofgezeik’. Ook maakte ze zelf grappen over wat haar man allemaal kan als mensen iets van een website gehaald willen hebben. De echtgenoot van Van der Sloot zou een stevige verklaring over het stikstofdebat van de Brabantse partijwebsite hebben verwijderd, wat leidde tot ophef. Van der Sloot won met haar optreden de Hendrienprijs, een nieuwe prijs.

Jos van S.

Een behoorlijk gebruinde Jan Hoskam, wethouder bij de VVD, kwam op als Jos van S., refererend aan oud-wethouder Jos van Son die een taakstraf kreeg in de zaak van het burgemeesterslek. Als spindoctor zou hij zich vanuit de Portugese zon nog overal tegenaan bemoeien in de Bossche politiek. Verder traden ook wethouder Ufuk Kâhya van Groenlinks op als goochelaar, Olaf Thelissen, raadslid CDA, kwam als een kwal en vertelde de zaal gerust zelf wanneer er om zijn grappen gelachen mocht worden. 

Joep Gersjes kwam als Joepie de reporter, die op sollicitatie ging bij DTV Den Bosch. Sjef van Creij van Gewoon Gedreven nam de bouw van windmolens in de polder op de korrel. Daan Peters, raadslid van D66, sloot de avond af als de Gouden Draak. 

  1. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
    PREMIUM

    Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

    DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch