Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

Staat de gangmaker eigenlijk nog in de kroeg?

Do 16 mei. Het werd met redelijk wat bombarie aangekondigd door het bedrijf erachter: Gangmakers. Een nieuw wapen in de strijd tegen het steeds later uitgaan

Door Bart Gotink

Want als je tegenwoordig om elf uur uitgaat, mag je al tevreden zijn als er helemaal aan de andere zijde van de bar één ander iemand ziet in verder uitgestorven kroeg. En juist in zo’n lege tent ga je niet zo snel naar binnen. Een vicieus cirkeltje. 

En dat terwijl tegenwoordig dus juist feesten gehouden worden om weer wat vroeger uit te gaan, zoals De Microclub op de Tramkade, dat met opzet maar van 20 uur tot ongeveer middernacht duurt.

Daar schiet de ‘normale’ kroeg niet zoveel mee op, en dus kwamen vier zaken in de stad (Lalalaa, De Cosmopoliet, Opium en Blondt) vorig jaar met gangmakers. Dat zijn kroegbezoekers die elk weekend zeker drie gratis rondjes gratis krijgen, voor hem zelf én voor maximaal tien vrienden. De kroeg bepaalt zelf wie de gangmaker wordt, aan de hand van leeftijd en motivatie. Die doet dat met het soort Tinderscherm, waarop potentiële gangmakers zich hebben gemeld. En uiteraard moeten ze er vroeg zijn.

Of het werkt? 

En of het ook werkt, een jaar na dato? Nou, er is maar één avond gangmakers geweest, zegt initiatiefnemer Jamie Hoos, die de kroegen bij elkaar probeerde te brengen. ,,De eerste editie is kosteloos voor ondernemers opgezet, waarbij alleen de artiesten en eventuele thema's wel kosten voor de ondernemer waren.” Maar voor een tweede weekend werd er wel geld gevraagd, 50 euro per kroeg, voor de marketing. ,,En toen haakte iedereen af", zegt Hoos. Erg jammer, vindt ze zelf. ,,Maar aan een dood paard valt niet te trekken natuurlijk.”

En dus is het idee van gangmakers alweer gesneuveld, en begint de stapavond vooralsnog ouderwets laat. Iemand een beter idee?

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch