Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

Staat de gangmaker eigenlijk nog in de kroeg?

Do 16 mei. Het werd met redelijk wat bombarie aangekondigd door het bedrijf erachter: Gangmakers. Een nieuw wapen in de strijd tegen het steeds later uitgaan

Door Bart Gotink

Want als je tegenwoordig om elf uur uitgaat, mag je al tevreden zijn als er helemaal aan de andere zijde van de bar één ander iemand ziet in verder uitgestorven kroeg. En juist in zo’n lege tent ga je niet zo snel naar binnen. Een vicieus cirkeltje. 

En dat terwijl tegenwoordig dus juist feesten gehouden worden om weer wat vroeger uit te gaan, zoals De Microclub op de Tramkade, dat met opzet maar van 20 uur tot ongeveer middernacht duurt.

Daar schiet de ‘normale’ kroeg niet zoveel mee op, en dus kwamen vier zaken in de stad (Lalalaa, De Cosmopoliet, Opium en Blondt) vorig jaar met gangmakers. Dat zijn kroegbezoekers die elk weekend zeker drie gratis rondjes gratis krijgen, voor hem zelf én voor maximaal tien vrienden. De kroeg bepaalt zelf wie de gangmaker wordt, aan de hand van leeftijd en motivatie. Die doet dat met het soort Tinderscherm, waarop potentiële gangmakers zich hebben gemeld. En uiteraard moeten ze er vroeg zijn.

Of het werkt? 

En of het ook werkt, een jaar na dato? Nou, er is maar één avond gangmakers geweest, zegt initiatiefnemer Jamie Hoos, die de kroegen bij elkaar probeerde te brengen. ,,De eerste editie is kosteloos voor ondernemers opgezet, waarbij alleen de artiesten en eventuele thema's wel kosten voor de ondernemer waren.” Maar voor een tweede weekend werd er wel geld gevraagd, 50 euro per kroeg, voor de marketing. ,,En toen haakte iedereen af", zegt Hoos. Erg jammer, vindt ze zelf. ,,Maar aan een dood paard valt niet te trekken natuurlijk.”

En dus is het idee van gangmakers alweer gesneuveld, en begint de stapavond vooralsnog ouderwets laat. Iemand een beter idee?

In samenwerking met indebuurt Den Bosch